Megújulásunk támogatója:  

Schiessplatz

Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 49° 1,505'
Hosszúság (lon):
E 20° 35,030'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Műemlékileg védett, vagy védendő terület, környezet
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Baštová ulica / Bástya utca mentén, a városfaltól nyugatra
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A középkori eredetű szepesi szász város, Lőcse, az újkorra gazdaságilag, katonailag és politikailag is sokat vesztett jelentőségéből. Elkerülték az új korszak kereskedelmi útjai, ipari fejlesztései, vasútvonala. A kissé álmos, polgári kisváros iskolái, kaszárnyája és kórháza révén rendelkezett még némi jelentőséggel.

A szerencsénkre állva maradt városerődítéseket egykor kívülről övező, egykor gondosan tisztán, beépítéstől és növényzettől mentesen tartott sáv további "kímélése" fölöslegessé vált. Ennek nyugati részén, a Lengyel-kaputól északra, egészen az egykori Lőpor-toronyig tartó sávon, a korábbi katonai lőtér (Schiessplatz) helyén, 1889-ben parkosítási munkák kezdődtek. A városfaltól nyugati irányban, a domb ajában folyó Lőcsei-patak felé erősen lejtő, kopár terepen sétányokat, a mesterségesen kialakított, sík terepeket tartó támfalakat építettek. Nagy szabású növénytelepítés is kezdődött: fákat és díszcserjéket ültettek, parkosítottak, pihenő padokat helyeztek ki. 1907-1908 évben egy kis filagória is épült a domboldalon. E fából készült, toronyszerű, kis építményben az itt megpihenők pazar kilátásában gyönyörködhettek: belátható volt az egész a Lőcsei-völgy, északon pedig a Mária-hegy, csúcsán a búcsújáró templommal. A domboldalon végigfutó sétaútról lépcsők is épültek le, egészen a Lőcsei-patakig.

A környék a 20. század második felében erősen beépült, a fák pedig megnőttek, így mára a sétaúton élvezhető kilátás erősen lecsökkent.

A képek forrása: Google Earth, ill. ik.levoca.eu
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2018-07-12 16:50:25
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.