Megújulásunk támogatója:  

Szent Jakab templomOrszág:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 49° 1,579'
Hosszúság (lon):
E 20° 35,330'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 3
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 5
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Levoča
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A Szent Jakab plébániatemplom a történeti Magyarország egyik legszebb, s egyben a Szepesség legnagyobb méretű középkori temploma. A háromhajós elrendezésű templomot 1245-ben román stílusban kezdték építeni. Közel 100 évig épült, és közben fokozatosan gótikus stílusú álbazilikális elrendezésűvé építették át. A 14. század első felében két kápolnát, a 15. század végén egy előcsarnokot építették hozzá. 1550-ben és 1599-ben leégett, az előbbi tűzben tornya is ledőlt. Mai tornya 1858-ban épült. 1626-ban a protestánsok készíttették orgonáját. A 16. és 17. században a kápolnákra emeleteket húztak. A 19. század első felében teteje égett le, 1849-ben fedték be, tornyát a 19. század végén kijavították. Oltárai a középkori faszobrászat legszebb alkotásai közé tartoznak. Főoltára (Szt. Jakab oltár) Lőcsei Pál mester alkotása 1502-ből, 18,62 m magasságával a világ egyik legszebb és legnagyobb gótikus oltára. A főoltáron kívül még további 10 későgótikus (Szt. Miklós, Szt. Katalin, Háromkirályok, Szt. Anna, Vir Dolorum, Szt. János, Szt. Péter és Pál, Havas Boldogasszony, Szt. Miklós, Szt. Erzsébet) és 3 barokk (14 szent, Jó pásztor, A kisded születése) oltár díszíti a teret.
Eredeti freskóit (a 7 könyörületesség, a 7 főbűn, Szt. Dorottya legendája) a 19. század második felében Storno Ferenc restaurálta. A berendezés további elemei (keresztelőmedence, szószék, középkori lócák) is méltó színvonalon készültek, teszik teljessé az élményt.
A Thurzó-kápolnában a Thurzók síremlékei sorakoznak. Itt temették el Thököly Imre és Zrínyi Ilona egyetlen gyermekét is.
Adatlapot készítette:
Marcius
Adatfelvétel ideje:
2011-03-28 16:06:45
 
 

Állapotjelentések

2013.05.12 23:59 szépmíves állapot: 4 - egyéb

A templom egyike a mai Szlovákia legértékesebb egyházi építményeinek. A templom példás részletességű és több nyelvű honlapja bőséges és képekkel gazdagon illusztrált leírásokat közöl az épület minden apró részletéről: http://www.chramsvjakuba.sk/hu.html Itt a lap tetején látható listákból választhatjuk ki mely részlet (pl. építéstörténet, oltárok, stb.) után szeretnénk érdeklődni.

A templom ma római katolikus, de 1544-1674 között Lőcse evangélikussá vált lakossága használta. Ekkor építették a szószéket és az orgonát is. 1626-ban Bethlen Gábor erdélyi fejedelem Lőcsén töltötte a Karácsonyt. Ekkor a reformáció szellemében magyar nyelvű istentiszteletet tartottak. Az ünnepélyes alkalomra a szószékkel szemben külön karzatot építettek Bethlen Gábor és kísérete számára.

A kiegészítéseket Tóthmátyás Istvánnénak köszönjük. A város további értékeiről a http://www.locseitemeto.eoldal.hu/ honlapon olvashatunk.

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.