Megújulásunk támogatója:  

Kis megyeháza


Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 49° 1,660'
Hosszúság (lon):
E 20° 35,421'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Lakóépület
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 3
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 5
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Körtér (Ring, ma: Námestie Majstra Pavla) 60.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Lőcse egyike a középkori Magyar Királyság legfontosabb és leggazdagabb városainak. A települést mai helyén az 1241-42-es tatárjárást követően építették föl szász telepesek. Privilégiumaik birtokában a lőcsei polgárok, főleg távolsági kereskedők és iparosok, a fallal is körbevett, szabad királyi várost híressé és gazdaggá tették. A leggazdagabb cipszer patríciusok a város fő terén, a Ringen építették fel kőházaikat, üzleteiket, műhelyeiket. Ezek a gyakran gótikus maggal rendelkező, a középkor óta alkalmasint többször is átépített házak alkotják ma Lőcse páratlan gazdagságú és hangulatú központját.

E házak sorába tartozik a tér északkeleti falában, zárt sorú beépítésben álló, egy emeletes ház. Eredetileg egy későközépkori, reneszánsz polgárház volt. A ma nyugati irányban közvetlen szomszédjaként álló, klasszicista stílusú, ún. "nagyobb vármegyeháza" felépültéig e kis házikó adott otthont Szepes vármegye központjának. Ezért ma "kisebb vármegyeházának" is nevezik. A 19. században a korábbi házat átépítették és az "L" alaprajzú épület udvari szárnyában vármegyei börtönt hoztak létre. E funkció 1902-ig működött itt. Később, újabb átépítés után a Lőcsei Állami Levéltár vette használatba. Ma is könyvtárként és levéltárként működik. A ház főhomlokzatán látható sgrafitto díszítés Szepes vármegye címerét ábrázolja.

Az épület Lőcse belvárosával együtt ma a világörökség része, illetve a Szlovákiában létező legmagasabb fokú védelmet jelentő, ún. műemléki rezervátum.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2018-07-11 12:01:30
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.