Megújulásunk támogatója:  

Honvéd emlékmű (ma: Štúr szobor) talapzata
Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 49° 1,646'
Hosszúság (lon):
E 20° 35,401'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Emlékmű
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 5
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A Körtér (Ring, ma: Námestie Majstra Pavla = Pál mester tér) északi szélén
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A forradalmi honvéd hadsereg Komáromból Görgey Artúr vezetésével a Felvidéken keresztül kelet felé törő erői 1849. január végén értek el Igló és Lőcse közelébe. A továbbhaladásukhoz egyetlen lehetőségként át kellett törniük a Branyiszkói-hágón. A Guyon Richárd ezredes által vezetett honvéd sereg - soraiban számos, nem rég toborzott, Zólyom megyei szlovák önkéntessel - 1849. február 5-én elfoglalta a császári katonaság által sokszorosan megerősített hágót. A hatalmas győzelem jóvoltából Görgey honvéd serege kijutott a Hernád-, majd a Tisza völgyébe, csatlakozni tudott a magyar főerőkhöz és részt vehetett a fényes magyar győzelmeket hozó Tavaszi hadjáratban.

A csatában elesett szlovák és magyar honvédek sírjaira ill. több közeli településen is emlékműveket emeltek. Ezeket kevés kivételtől eltekintve a magyar részről vesztes 1. világháború után itt berendezkedett csehszlovák nacionalista hatalom megrongálta, vagy teljesen meg is semmisítette. E szomorú sorba tartozik a lőcsei honvéd emlékmű is.

Az eredeti emlékművet, Faragó József lőcsei szobrászművész alkotását, 1876-ban adták át, ünnepélyes keretek között. A lőcsei fő tér, a Ring északi szélén, a vármegyeháza előtt emelt szobor hasáb alakú, párkányzatokkal díszített talapzaton állt. Magát a szobrot vasból öntötték és ágyúbronzzal borították be. Az alkotás egy életnagyságúnál némileg nagyobb honvéd egyenruhás férfit ábrázolt. A zsinóros atillás, köpenyes alak jobbjában szablyát, míg baljában hosszú nyelű, lobogó magyar zászlót tartott.

A szobrot a városba bevonuló és berendezkedő csehek minden módon igyekeztek eltávolítani. Először csak bedeszkázták. Bár a helyi lakosság két alkalommal is megakadályozta elpusztítását, 1919. augusztus 11-12. éjjelén a cseh erők mégis ledöntötték a szobrot talapzatáról. Az alkotás további sorsa ismeretlen.

A kő talapzat sajátos módon eredeti helyén maradhatott. A két világháború között egy kőből faragott, nagy méretű kehely állt rajta - állítólag a cseh husziták egyik irányzatának, a "kelyheseknek" emléket állítva.

Végül az így "megüresedett" kő talapzatra 1949-ben aztán felállították František Gibala szobrászművésznek Ľudovít Štúr (1815-1856) szlovák politikust ábrázoló, életnagyságnál nagyobb kőszobrát. E témaválasztásnak külön érdekessége, hogy a szlovák történelem legjelentősebb, 19. századi személyiségeként számon tartott, a nemzeti mozgalmat vezető, író, költő, nyelvész és a magyar országgyűlésben is képviselő Štúr 1848-49-ben épp az eddig itt szoborral megtisztelt honvédekkel ellenkező oldalon harcolt: tevékenyen részt vett a magyar kormány ellen fegyveres felkelést indító szlovák önkéntes légió megszervezésében...

Az ekkor "fölöslegessé vált" kehely a téren maradhatott, mint kő virágtartó. Ma a helyszínen semmi sem utal arra, hogy a Štúr lába alatti talapzat bő 70 évvel idősebb a rajta álló alkotásnál...
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2015-01-26 01:05:07
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Kis megyeháza (0.036 km)
Városháza (0.209 km)
Szégyenketrec (0.233 km)
Kassai-kapu (0.251 km)
Kőhíd (0.452 km)