Forrás: erdelykincsei.com
Alsószentmihály, 928 szám.
Rövid leírás:
1170-ben jelentkezik Zent Mihelfalva az okiratokban. 1310-ben villa Beati Michaelis, 1332-ben de Sancto Michaele, 1441-ben Alsószentmihályfalva, 1624-ben Alsó-Szent-Mihályfalva és Felsőszentmihályfalva formában fordul elő. Már neve is arról tanúskodik, hogy 1170-ben Szent Mihályról elnevezett plébániatemploma van. A plébániatemplomot erősíti meg a pápai tizedjegyzék is 1332-ben.

A régi templom gótikus stílusban épült. Érdekessége, hogy nem a régi helyén áll: 1667–1685 között költöztették mai helyére, amint erről az 1690. évi egyházközségi jegyzőkönyv beszámol: „Mivel az Ecclesiának régi temploma és tornya az alsószentmihályfalvi határon az Aranyos vizéhez közel lévén építve, idővel a víz reászakadott, amelyet végre el is hordott volna. Tetszett azért az Eclának, hogy azon templomnak és toronynak köveit máshová hordaná…”. Az átépítést olyan szerencsésen végzik, hogy régi gótikus stílusjegyeit megőrzi, s így mintha a régi gótikus templom állna ma is előttünk: a csúcsíves ablakok kőkeretei díszműveikkel együtt, a szentély sokszögű záródása, a torony kettős köríves ablakai az átmeneti kor (XIV. század) jelei. Különösen a torony ablakai arra engednek következtetni, hogy a templom a román-gótikus átmeneti kor idejében már állott. A régi templomból megőrizték a régi harangot is, amelyen ez olvasható: „Verbum Domini manet is aeternum Anno 1597.” 1703 karácsonya előtt Rabutin labancai felgyújtják a templomot és a falut. 1848. november 20–21-én újra gyújtogatás áldozata volt.

Forrás:
Léstyán Ferenc, Megszentelt kövek, Gyulafehérvár, 2000.