Nepomuki Szent János szobra

A kép forrása: delmagyar.hu

Szakrális plasztika, szobor
Templom (ma: Kostolná) utca, a falu északi részén lévő plébániatemplom kertjében..
Rövid leírás:
Az Alsó-, Felső- és Egyházasnyék falvakból egyesített, mai falu lakossága az elmúlt századokban hűségesen kiállt római katolikus hite mellett. A lakosság vallásos buzgalmát számtalan, ún. \"szakrális kisemlék\", kápolna, kereszt, szobor őrzi a településen.

Ezek egyike a ma a templomkertben álló, monumentális barokk szoborcsoport. A 18. századi alkotás eredetileg nem itt, hanem a templomtól délnyugatra lévő, akkor még beépítetlen téren állt, onnan szorult be a templom udvarára. Az igen nívós szoborcsoportot puha kőből faragták. A mozgalmas, tagolt, díszes, ívelt párkányokkal koronázott, középen magasabb, két oldalt alacsonyabb talapzaton állnak az életnagyságú, álló helyzetű szobrok. A központi alak a barokk kor óta kedvelt és tisztelt Nepomuki Szent János, a gyónási titok és a vízi emberek védőszentje, akit a szokásos ikonográfiával ábrázolt az ismeretlen művész: papi öltözetben, stólában, karingben, köpenyben, kezében feszülettel. Feje fölé csillagokból álló glória emelkedik. Jánost két oldalról egy-egy - szárnyas gyermek alakjában ábrázolt - angyal fogja közre. Az alkotás fölé ívelt, díszített szélű bádogtetőt emeltek.

A leírás Csáky Károly: Szakrális emlékeink nyomában c. műve segítségével készült.