Megújulásunk támogatója:  

Szent György plébániatemplom

Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 5,521'
Hosszúság (lon):
E 19° 9,460'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 2
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Belterületen, a falu keleti részén, a temetőtől délre
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Az Árpád-kori eredetű magyar faluról az első, fennmaradt írott forrás 1291-ben tesz említést, az itteni Szent György templommal együtt. Ez a középkori épület a 17. századra erősen tönkrement, így későreneszánsz stílusban megújították. Az épület gondjai a 19. századra ismét előjöttek: a megrepedezett, használhatatlanná vált istenházát 1859-ben és 1895-ben is javítani kellett. Végül a menthetetlennek ítélt épületet le kellett bontani. Ennek helyén, de az eredetitől eltérő tájolásban, 1931-ben épült fel a ma is álló, neoromán stílusú, egyhajós, sokszögzáródású szentéllyel rendelkező templom. Homlokzatából enyhén kiugrik gúlasisakos, neoromán tornya, rajta félköríves záródású ablakokkal. A templomhajó négyrészes dongaboltozattal fedett, melyek mezői falpillérek párkányoszlopfőin nyugszanak.
A templombelső legidősebb részlete egy 16. századi keresztelőmedence-maradvány, amely valószínűleg a korábbi templomból került át ide. Ugyancsak a régi templomból menekítették át Szent Joachim és Szűz Mária 1697-es szobrát, de ezek ma az ipolynyéki plébánián találhatóak. A hajó eredeti freskói, melyeket 2000-ben restauráltak, bibliai jeleneteket és magyar szenteket ábrázolnak. A karzat régi, szép, fehér-arany-kék színű sípszekrényes orgonája a budapesti Rieger Ottó-féle orgonagyár terméke.
A főoltár régi Szent Györgyöt ábrázoló képének 1953-ban nyoma veszett, így ez évben a gyülekezet újat festetett Zimmermann selmecbányai festővel. A szentély freskóit szintén 1953-ban alkotta Ján Hock. A márvány főoltár ugyancsak 1953-as keltezésű.

A leírás Csáky Károly: Szakrális emlékeink nyomában I., (Dunaszerdahely, 2008.) műve alapján készült.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2012-06-26 16:35:49
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.