Szent Kozma és Damián plébániatemplom

A kép forrása: mapatia.com
A falutól nyugatra, a külterületen elhelyezkedő temető mellett.
Rövid leírás:
Az Ipoly völgyében felépült, kis magyar falu Árpád-kori eredetű. A fennmaradt írott forrásokban neve először a 13. században bukkan fel. Valószínűleg ekkor épülhetett plébániatemploma is, román stílusban.

Az épület tömege jórészt ma is őrzi eredeti képét. Keletelt tengelyű, egyhajós, nyereg tetős, ma cseréppel fedett templom. Téglalap alaprajzú hajója nyugaton oromzatos, míg keleten a hajónál keskenyebb, alacsonyabb gerincű, poligonális záródású szentélyben folytatódik.

Déli homlokzatán nyílik főkapuja, amely későromán-koragót stílusú, bélletes, félkör záródású. Efölött három román kori ablak világítja meg a hajó belső terét. A szentély északi falán reneszánsz szentségtartó fülke látható.

A templomot, amely mellől az újkorra a falu keletebbre, mai helyére húzódott, 1754-ben, barokk stílusban átépítették. Ekkor kapta a hajó és a szentély a mai sík mennyezetét és több új ablakot is nyitottak az északi falon. E korból való a tetőgerinc fölé emelkedő, hagymakupolás huszártorony is. A szentély északi oldalára ekkor készült a nagy méretű sekrestye.

A jobbára 19-20. századi berendezéssel rendelkező templom belső falfelületein a mai festékréteg alatt középkori freskókat találtak, melyek ma nem láthatóak. A hajó mennyezetének nagy méretű, modern festménye a magyar Szent Koronát ábrázolja.

A leírás Kovács László - Görföl Jenő: Dél-Szlovákia középkori templomai c. munkája felhasználásával készült.