Megújulásunk támogatója:  

Szent Miklós plébániatemplom

Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 4,703'
Hosszúság (lon):
E 19° 7,512'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 3
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 5
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falu nyugati szélén, az országút mellett áll, a temetővel átellenben az északi oldalon.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Az Árpád-kori eredetű, Ipoly-menti faluról a fennmaradt írott források először a 13. században emlékeznek meg. Ugyancsak e század második felében épült fel a falu máig álló, értékes plébániatemploma. A későromán, ill. korai gótikus stílusú, tört kő falazatú, keletelt tengelyű, kontyolt nyeregtetős, ma cseréppel, korábban zsindellyel fedett templom téglalap alaprajzú hajójához keletről egyenes záródású szentély csatlakozik. Egykor főbejárata a hajó déli homlokzatán nyílt, kis rizalit közepén. Félköríves záródású, bélletes, pálcatagos kőkeretét, melyet a történelem során befalaztak, az 1979-es műemléki kutatások tárták fel és mutatták be. A hajó síkmennyezetes, a famennyezet kazettáiban a magyar szentek modern korban készült fa szobrai láthatóak. Ugyancsak szobrok - Jézus ill. a 12 apostol (18. századi, esetleg neobarokk ?) ábrázolásai - díszítik a kórus mellvédjét. A hajóhoz csatlakozó szentélyben megmaradt a gótikus boltozat. A szentély falán a kutatások középkori falfestményeket találtak, de ezeket pénzhiány miatt nem restaurálták, hanem visszatakarva őrizték meg.

A templomhajóhoz nyugati irányban modern kori bővítmény csatlakozik.

A hagyomány szerint a 14. század eleji trónviszályok idején egy éjszaka e templomban őrizték a Szent Koronát. Ennek emlékére a templom gerince fölé emelkedő kis, fa harangtorony fémlemezzel fedett gúlasisakjának csúcsán a korona párnára helyezett másolata látható. A korona 2005-ben készített másolatát a templomban helyezték el, abban az üregben, ahol a hagyomány szerint az eredetit annak idején eldugták. A falu lakói a történelem során többször is kiálltak \"koronájuk\" megmaradása érdekében. Így a 19. században is megakadályozták annak keresztre cserélését és 1979-ben, az épület műemléki felújításakor is sikerült elintézniük annak eredeti helyén való megtartását. Mostanában évente Szent Korona ünnepséget is rendeznek a település önkormányzatának szervezésében.

A templomot szabálytalan ovális alaprajzú, lőréses, vastag kőfal övezi, amely a 16. században épült. Az ennek bejáratául szolgáló, fedeles, kétszárnyú fakapu, az ún. Millenniumi Kapu, Rados Imre alkotása, 1896-ban készült. A négy mezőben Jézus, Mária Szíve, a magyar koronás címer, ill. Hont vármegye címere látható, tanúságos szövegekkel övezve. Mivel a kapu egy időben erősen szemet szúrt a csehszlovák hatalomnak, sokáig óvatosságból lemezzel fedték be. Ma ismét szabadon látható.

A leírás Csáky Károly: Szakrális emlékeink nyomában c. munkája felhasználásával készült.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2013-01-03 15:40:54
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.