Megújulásunk támogatója:  

Ferences templom és kolostor


Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 43,439'
Hosszúság (lon):
E 21° 15,395'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Templom és kolostor, rendház
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 4
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 5
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Fő utca (Hlavná) 89.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A Felső-Magyarország egyik legfontosabb és leggazdagabb szabad királyi városának számító Kassa fő utcája, tulajdonképpen inkább fő tere az észak-déli irányú Fő utca. Ennek a „szilvamag” alakú térnek a közepén áll a székesegyház. A város legfontosabb középületei, több temploma ill. leggazdagabb polgárainak és a városban lakó nemeseinek házai szintén a téren álltak, közülük szinte mindegyik őriz középkori épületrészleteket.

A Fő tér Keleti térfalában, zárt sorú beépítésben, a Františkánska (=Ferences) utca sarkán áll az egykori ferences templom és kolostor 14. század végéről származó, eredetileg gótikus stílusban épült, jelentős méretű épülettömbje, melyet a 15. század első éveinek valamelyikében szenteltek fel. Az épületegyüttes alaprajza a középkori ferences építkezés jellegzetes alaprajzi elrendezését mutatja. A hatalmas méretű templomhajóhoz keletről diadalívvel csatlakozó elnyújtott, a nyolcszög 3 oldalával záródó szentély egykor a szerzetesek ülőhelyéül is szolgált. A magas, gótikus harangtorony nem a NY-i homlokzaton, hanem a szentélyhez É-ról kapcsolódva, a sekrestye mellett épült fel és áll ma is. A templomhoz É-ról csatlakozik a kolostor négyszög alaprajzú, udvart körbezáró épületszárnya, amely NY-on az utca vonalában áll. Az épület mai képe az 1718-24. között lezajlott, barokk stílusú átépítés nyomán alakult ki. Ez a gótikus templom sok eredeti részletét átépítette, de legalábbis elfedte. Megmaradt ugyanakkor a szentély gótikus hálóboltozata, ill a templom NY-i főbejárata fölötti, ma barokk keretben látható, Krisztist a golgotai kereszten ábrázoló dombormű, amely a Dóm kapujának faragványaival rokon. Ugyanakkor barokk kulisszát kapott a NY-i homlokzat, átboltozták a templomhajót és új, barokk oltárok és padok is készültek. A templomhajó padlója alatt barokk kriptákat alakítottak ki, melyekbe máig temetkeznek.

A ma döntően barokk stílusú NY-i főhomlokzaton lévő szoborfülkékben Szent Ferenc és Páduai Szent Antal szobrai láthatóak. Az oromzat közepén Mária, míg két szélén Szent Klára és Szent Margit barokk kőszobrai állnak.

A hagyomány szerint az 1707-ben hosszabban Kassán tartózkodó és a szemben lévő egykori Főkapitányi Házban lakó, mélyen hívő katolikus II. Rákóczi Ferenc hajnalban e templomban végezte ájtatosságait.

A templom és a csatlakozó kolostorépület szintén 1370-1400 között épült. Az 1556-os nagy tűzvészt követően raktárként, majd kaszárnyaként használta a hadsereg. 1764-65-ben barokk stílusban átépítették, ekkor emelték rá a 2. emeleti szintet. A 19. század elején létrehozott Kassai Egyházmegye papneveldéjét is szolgálta, így az épületcsoportot Szemináriumi Templomként is nevezik. Ma a rózsahegyi Katolikus Egyetem kihelyezett tagozata működik a kolostorban.
Adatlapot készítette:
Csillagtancos
Adatfelvétel ideje:
2012-03-10 13:30:15
 
 

Állapotjelentések

2013.06.09 13:32 Lacipap állapot: 4 - koordináta: N 48° 43,440' E 21° 15,387' - egyéb

Nagyon furcsa kettősséget találtam ennél a templomnál. Amíg a Fő utcára néző frontja tökéletes állapotban van, addig az oldalsó rész és a kollégium le sincs festve rendesen. A falfirkák itt is megjelentek.

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.