A kispolányi Szent Miklós fatemplom

Csehország
Az Elba és az Orlice összefolyásánál lévő, Jiráskové sady nevű közparkban
Rövid leírás:
Az egykori Zemplén vármegyei Kispolány (hivatalos szlovák nevén: Malá Poľana) fatemplomát 1759-ben emelték Szent Miklós tiszteletére.

Az 1920-ban létrehozott Csehszlovákiához csatolt falu fatemplomát 1929-ben lebontották és Csehországba, Hradec Králové városba telepítették át, ahol egy városi parkban azóta is áll. (Az áttelepítés oka az volt, hogy Nová Poľana faluban épült egy új téglatemplom, amely 1929-ben készült el, így az amúgy is csak fíliának számító kistemplomra nem tartottak már igényt.)

A három építészeti egységből, belül ugyanennyi térből álló fa épület három tömegét csonkagúlákból és hagymasisak(ok)ból álló, kissé pagodaszerű, zsindely fedésű sisakok fedik. A bejárati előtérként szolgáló narthex fölött tömzsi, deszkaborításos torony emelkedik. az ennél szélesebb hajó, ill. a térsort záró, újból keskenyebb szentély négyzet alaprajzúak.

Eredetileg a templom tornyában három harang lakott.
A templomban egykor képfal (ikonosztaszion) állt a hajó és a szentély között. Ma ez nem található meg a templomban, az ikonok talán múzeumban, vagy magánkézben vannak.