Megújulásunk támogatója:  

Evangélikus templom

azonosító:
6827
törzsszám:
5424
szélesség (lat):
N 47° 49,817'
hosszúság (lon):
E 19° 31,655'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Szakrális építmény
eredeti főtípus:
templom
eredeti típus:
ev. templom
megye:
Nógrád
helység:
helyrajzi szám:
282
település KSH kódja:
21634
földhivatal:
Pásztó Körzeti Földhivatal
állapot:
Kifogástalan
rövid leírás:
Magaslaton, szabadon álló, keletelt templom. Egyhajós, Ny-i homlokzata előtt középtoronnyal, egyenes záródású hajóval, hajó záródása fölött lekontyolt nyeregtetővel. A DNy-i hajósarkon befalazott középkori figurális faragvány. Bejárat a toronyaljban és a D-i homlokzaton. Belseje csehsüveg-boltozatos, a hajó bejárati oldalán karzat. Berendezés: 18. század vége; szószékoltár, 1788. Orgona: 1878 (Martin Šaško). Az É-i falon Roth Johanna emléktáblája, 1928. Középkori templom helyén gróf Teleki Józsefné Királyfalvi-Roth Johanna építtette 1782-1788 között (építész: Jung József).
külső leírás:
Település északi részén, dombtetőn, szabadon álló, copf evangélikus templom, téglalap alakú hajóval és a hajó nyugati végéhez épített négyzetes alaprajzú toronnyal
A torony szinte kitölti a nyugati homlokzatot. A 3 szintes torony földszintje és 1. Emelete sávozással díszített. A földszint nyugati homlokzatán ívelt szemöldökű, szalagkeretes kétszárnyú bejárat. Bejárat felett ovális ablakocska. Az alsó szint emeleti részén szegmensíves záródású ablak felette egyenes szemöldök, melyet lapos konzolok tartanak és zárókő motívum kapcsol össze az ablakkal. Tagolt főpárkány zárja az alsó részt, mely körbefut az egész épületen. A szintén sávozott emeleten, enyhe faltükörben szegmensíves záródású, szalagkeretes záróköves ablakok, ablak felett geometrikus szemöldök , mely az ablak ívének megfelelően homorodik. A szemöldök tulajdonképpen az osztópárkányról lóg le.
A torony másod emeletén enyhe kiülés, füzérdíszes fejezetű pillérek között félköríves záródású harangablak egyenes könyöklővel és egyenes tagolt szemöldökkel. Órapárkány órával, bádog fedett törtvonalú sisakdísz. A torony minden szintjén mind a 3 ill. a legfelső szinten mind a négy oldalon megvannak - ugyan azok a nyílásaik - kivétel természetesen a bejárat - de az északi oldal ovális , ill. szegmensíves alsó szinti ablakai csak vakablakok. A tornyon kívüli homlokzat egyszerű , egyenes orommező és a homlokzat déli részén a földszinten egyszárnyú, téglalap alakú bejárat, felette az ovális, ill. szegmensíves toronyablak szintjén 1-1 téglalap alakú ablak. A hajó sarkai lekerekítettek, A DNY-i sarkon befalazott középkori figurális kőfaragvány. A hajó oldalhomlokzatai egyszerűek, az alacsony lábazaton és a főpárkányon kívül az északi oldalon 4 szegmensíves záródású ablak egyenes könyöklővel és az ablak ívének megfelelő enyhe kiülésű egyszerű szemöldökkel.
A déli homlokzat hasonló, de itt nyugatról a 2. Tengelyben kétszárnyú, szegmensíves bejárat festett szalagkerettel.
Keleten kontyolt nyeregtető cseréppel fedve.
Az épület keleti falán 2 szegmensíves ablak.
állapot leírása:
Felújítás alatt; a tornyot két éve hozták rendbe, de csúnyán ázik.

Állapotjelentések

2016.08.18 16:03 ngabi állapot: 4 - pont: 21

Lábazaton vizesedés nyomai láthatók

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Bozó-ház (0.228 km)
Kúria (0.292 km)
Bozó-kúria (0.590 km)
Vendéglő (0.600 km)
Magtár (4.266 km)