Megújulásunk támogatója:  

Evangélikus templom

azonosító:
6579
törzsszám:
5740
szélesség (lat):
N 47° 47,913'
hosszúság (lon):
E 19° 33,438'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Szakrális építmény
eredeti főtípus:
templom
eredeti típus:
ev. templom
megye:
Nógrád
helység:
helyrajzi szám:
30
település KSH kódja:
17659
földhivatal:
Pásztó Körzeti Földhivatal
állapot:
rövid leírás:
Szabadon álló, egyhajós templom, DNy-i homlokzatából enyhe rizalittal előrelépő középtoronnyal, egyenesen záródó hajóval, nyeregtetővel fedett, a hajó záródása fölött lekontyolva. Bejárata a DNy-i és a DK-i homlokzaton, egy elfalazott bejárat a DK-i homlokzaton. A főkapu szemöldökében és a torony sisakján évszámok: 1837 és 1897. A hajó síkfödémes, DNy-i oldalán falazott karzat. A torony- és a karzatalja csehsüveg boltozatos. Berendezés: 19. század első fele. Orgona: 1894 (Rieger Testvérek). Épült 1837-ben. Tornyát 1897-ben megújították.
külső leírás:
Település középpontjában, házak között, utca vonalához igazodó, szabadonálló, klasszicista ev. templom, téglalap alakú alaprajzzal és az utcai homlokzata fölé épült toronnyal.
Utcai homlokzata 3 részre tagolt, középső szakasza, mely a torony szélességével megegyezik, enyhe kiülésű rizalitban. Viszonylag magas lábazat, mely körbefut az épületen. A rizalitban kétszárnyú, szegmensíves záródású kőkeretes bejárat, felette enyhe mélyedésű faltükörben keret nélküli félköríves záródású ablak. Az ablak felett a faltükrön kívül és a körbefutó, tagolt főpárkány alatt kör alakú színes üvegablak; ötszirmú virág közepében kereszttel. Egyenes orommező, benne a torony alsóbb szintje. Ezen enyhe mélyedésű faltükörben szintén keret nélküli félköríves záródású ablak. A torony két emeltét egyszerű övpárkány választja el egymástól. A második emeleten a széleken 1-1 egyszerű falpillér, közöttük enyhe faltükörben félköríves záródású, keret nélküli harangablak. Órapárkány, óra nélkül. Bádoggal fedett törtvonalú sisakdísz.
A délkeleti homlokzatot 5 egyszerű fejezetű falpillér osztja 4 szakaszra. A főhomlokzat felé eső első szakaszban egyszárnyú, téglalap alakú, szalagkeretes toronyfeljáró, felette félköríves záródású enyhe mélységű faltükörben ovális vakablak. A fennmaradó 3 szakaszban 1-1 félköríves záródású ablak az ablaknál alaig nagyobb enyhe mélyedésű faltükörben. Kivétel a főhomlokzattól számított második szakasz, ahol az ablak kisebb, mint a másik két szakaszban lévő ablakok. A harmadik szakaszban, nem a középtengelyben egykori szegmensíves bejárat nyoma.
A főhomlokzattal szembeni homlokzat dísztelen, az északi oldal felosztása és ablakai megegyeznek a déli, helyesebben, délkeleti homlokzattal.
A hajón cserép fedés.
állapot leírása:
Vizesedés

Állapotjelentések

2011.12.30 13:58 carmin állapot: 5 - pont: 21

Nagyon szép állapotban van.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Magtár (0.285 km)
Vendéglő (3.610 km)
Bozó-kúria (3.616 km)
Kúria (3.897 km)
Bozó-ház (3.976 km)
Kőhíd (4.146 km)