Megújulásunk támogatója:  

Kúria

azonosító:
6823
törzsszám:
11311
szélesség (lat):
N 47° 49,724'
hosszúság (lon):
E 19° 31,844'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
kúria
jelenlegi kategória:
Középület
jelenlegi főtípus:
kulturális és szórakoztató épület
jelenlegi típus:
könyvtár
megye:
Nógrád
helység:
helyrajzi szám:
194 (környezet: 192/2, 193, 195, 197, 198, 199, 200, 196)
település KSH kódja:
21634
földhivatal:
Pásztó Körzeti Földhivatal
állapot:
rövid leírás:
A település központjában, útelágazás közelében, az utcavonaltól hátrahúzott homlokzattal szabadon álló, bővített nyújtott téglány alaprajzú, földszintes, cserépfedéses kontyolt nyeregtetős épület. A főhomlokzata egy szakasza előtt tornác húzódik, valamint négy dór oszlop tartotta timpanonos portikusz áll. A nyújtott-téglány alapú barokk épületet a klasszicista portikusszal bővítették. Építtette Bozó István. A település legrégebbi épülete, jelenleg könyvtár.
külső leírás:
Az épületben három helyiség csehsüveg boltozatos, három kosáríves fiókos dongaboltozat kapott, a többi helyiség részben borított-, részben csapolt gerendafödémmel fedett. A portikusz hátsó oszlopsorában álló egy-egy oszlop közül az egyiket az oszlopközök beépítésekor elfalazták. Az empire stílusú ablaktáblák vasból készültek, a lemez előtt keresztvas látható, metszéspontjukban tárcsával. A portikusz alatti főbejárat kőkeretes, szemöldökébe kívülről az 1747-es évszámot vésték. Az ablakokon 17. századi rácsok. A tornácra ajtó nélkül vezető nyílás szemöldöke szegmentíves.
állapot leírása:
Az épület jó műszaki állapotban van. A közelmúltban befejezett felújítás, a folyamatos használat és karbantartás miatt az épület megőrizte jó állapotát. Statikai hibák, repedések, talajnedvességből, vagy beázásból származó vizesedés nyomai nem láthatóak. Azonban az épület legrosszabb állapotában lévő szerkezeti eleme, a fedélszék. A felújítást megelőző állapotfelmérés szerint változó mértékű, esetenként az egyes elemek teljes keresztmetszetét érintő gomba-kártétel tapasztalható. A korhadás néhol olyan mértékű, hogy a faanyag kézzel morzsolható.

Állapotjelentések

2016.08.18 16:27 ngabi állapot: 4 - pont: 31

Könyvtár a funkciója az épületnek, kissé elhanyagolt

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Bozó-ház (0.080 km)
Bozó-kúria (0.299 km)
Vendéglő (0.309 km)
Magtár (4.005 km)