Bozó-ház

egyéb lakóház
Pásztó Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Emelkedőn, egykori parkban, szabadon álló, téglalap alaprajzú, földszintes, kontytetős épület. DK-i homlokzatán oszlopos, falazott mellvédes tornác, első oszlopköze befalazva. Bejárata a következő oszlopköz mögött, amelyhez lépcsősor vezet fel. DNy-i homlokzata D-i szélén a tornác egykori, befalazott bejárata. Kéttraktusos belső, síkmennyezetes helyiségekkel, az épület egy része alatt boltozatos pince. Építtette a Bozó család 1820 körül, később főszolgabírói lakás volt.
külső leírás:
A település belül, nagy kertben, utca vonalától beljebb, szabadon álló téglalap alakú alaprajzú , földszintes ,cseréppel fedett, kontyolt, nyeregtetős klasszicista kúria, melynek ÉK-i rövidebb homlokzatához, az épülettel megegyező szélességű kis toldalékot építettek.
Főhomlokzatát 5 dór oszlopra támaszkodó, a ház terébe visszalépő tornác uralja. Eredetileg 6 nyílású volt, de balról az 1. nyílást elfalazták, így tulajdonképp 4,5 dór oszlop látszik. Balról az 1. Nyílásban van a lépcső feljárat.
A feljárat eredetileg a DNY-i homlokzatról nyílik, melyet az óvodai funkció miatt és egy újabb terem kialakítása miatt a tornác 1. Nyílásának befalazásával egy időben alakították ki. Így a tornác első nyílása helyén újabb ablak van. A tornác 7 tengelyes, balról az 1. Tengelyben az eredeti kétszárnyú bejárati ajtónál. Második tengelyben újabb kis ablak 3-4. Tengelyben kétszárnyú osztott, eredeti nyílászárók -ablakok- majd az 5. Tengelyben az 1960-1970- es évekből származó 3astengelyben a padlásfeljáró.7. ,de tulajdonképpen 0. Tengelyben, a bejárattól balra tornác elfalazott, rövidebb falán újabb bejáró az utólag kialakított terembe.
Az épület ÉK-i, rövidebb homlokzatán nyílik az eredeti pincelejáró, melyet most az újabb toldalékból lehet megközelíteni, ill. két téglalap alakú ablak van ezen a homlokzaton.
Az épület kerti homlokzata jelentéktelen, dísztelen, újabb nyílászárókkal, ill. a homlokzat közepén egy múlt századi, egyszárnyú, téglalap alakú bejárattal.
DNY-i rövidebb homlokzaton 3 tengely, 3 újabb ablak, 2 téglalap alakú 2 szárnyú ablak között egy 3 szárnyú, ill. a homlokzat déli sarkán jól kivehető az egykori bejárat a tornácra.
Az épületen egyszerű lábazat fut körbe, mely a talajváltás miatt a különböző homlokzatokon a különböző magasságú. Ill. a fő - és két rövidebb homlokzaton tagolt főpárkány.

Az utolsó előtti képen látszik egy csúnya repedés, sürgősen javítani kellene

Kúria (0.077 km)