Magtár

Agrár műemlék
raktározási létesítmény
élelmiszeripari raktár
magtár
Salgótarján Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Szabadon álló, téglalap alaprajzú, földszintes épület, lekontyolt nyeregtetővel, a lekontyolt tetővégeken két-két tetőablakkal. É-i és D-i homlokzatán csúcsíves zsalugáter táblákkal takart nyílások, ajtó a középső tengelyekben. A belsőben H alakú folyosórendszer, a H szárai között tároló helyiségekkel. Az É-i és a D-i homlokzat mögött dongaboltozatos folyosók, az összekötő haránt irányú folyosó csehsüveg-boltozatos. Pincék a tárolók alatt, lejáratuk a középfolyosóról, a padlásfeljárat ugyaninnen. Építtette az Almássy család a 18. században, a 19. században historizáló stílusban átépítették.
külső leírás:
Utca végén elhelyezkedő nagy telek közepén szabadon álló, téglány alaprajzú, alápincézett, kontyolt nyeregtetős épület. Tetőzete palával fedett. A kontyokon két-két tetőablak látható, míg a hosszabb oldalakon 4-4 padlásszellőző nyílik. Falazata vegyesen rakott kő és tégla, a sarkokon kváderezéssel. Ay épületen alul szürke vakolat-lábazat, felül egyszerű párkány fut körbe. Mindkét hosszabb homlokzata 3-1-3 tengelyes, melyből a középső ajtó. A korábbi, vélhetően kisebb nzílásokat a múlt században megnagyobbították, s csúcsívessé alakították. Az egyes tengelyek között, valamint a széleken függőleges, egyszerű vakolatsávok tagolják tovább a homlokzatot. A két rövidebb homlokzatot szintén vakolatsávozás tagolja három részre, melyek közül a két szélső tükörben, alacsonyan elhelyezve, 1-1 kisméretű, négyzetes, rácsozott ablak figyelhető meg.
Almásy-magtár (2009.09.19 21:18 zsalaber)

Az állapota jelentősen nem változott, de nem tűnik életveszélyesnek.