Megújulásunk támogatója:  

Római katolikus templom

azonosító:
6522
törzsszám:
5852
szélesség (lat):
N 47° 58,212'
hosszúság (lon):
E 19° 49,927'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Szakrális építmény
eredeti főtípus:
templom
eredeti típus:
r.k. templom
megye:
Nógrád
helység:
helyrajzi szám:
4344
település KSH kódja:
33534
földhivatal:
Salgótarján Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Dombon szabadon álló, egyhajós, keletelt, nyeregtetős templom, felülkontyolt Ny-i oromfala fölött huszártoronnyal, a főhajóval azonos szélességű, háromkaréjos szentéllyel, a hajó É-i falához kapcsolódó sekrestyével. Bejárata a Ny-i homlokzaton. A hajó D-i homlokzatán világháborús emléktáblák. Belseje csehsüveg boltozatos, a karéjokban félkupolák, a hajó bejárati oldalán és az É-i karéjban karzat. Berendezés: 20. század. Falképek: 1959 (Szilágyi János). Szentélyének alaprajza középkori eredetre utalhat. Valószínűleg középkori templom felhasználásával, 1735-ben kezdték építeni, a hagyomány szerint a felsőlengyendi pusztatemplom anyagából. 1811-ben átépítették, É-i karzata 1930-ból való.
külső leírás:
Magas dombon szabadon állo, keletelt egyhajós épület cseréppel borított nyeregtetővel, sa tetőnyugati szélén fa huszártoronnyal. A nyugati homlokzat , egyszerű tagozatok nélküli. Alul magas lábazat, benne egyszerű kőkeretes egyenes záródású ajtó. felette fehér vakolatkeretelésű ablak látható . Feljebb barokk párkány. A trapéz alakú oromzatban szintén fehér vakolatkeretezésű félköríves ablak figyelhető meg. A huszártorony alsó szintje fából készült, oldalain szegmensíves záródású lécrácsos ablakok. e felett bádogozott szoknya, majd a szintén fából készült felső toronyszint következik, az alsókkal megegyező , de kisebb ablakokkal. A kúptető bádogozott és rajta kereszt. A szintén függőleges tagozatok nélküli északi homlokzaton egy vakolatkeretezéses állótéglány ablak figyelhető meg. A homlokzathoz kis sekrestye csatlakozik , egyszerű ajtóval a nyugati falban. A déli homlokzat két hasonló ablakkal rendelkezik , valamint a nyugati végén - mára már elfalazott- harmadik nyílással . A nyílások alatt két világháborús emléktábla található. A háromkarélyos szentély déli karélyában egy, a keleti kerély déli oldalán szintén egy kisméretű, vakolatkeretezéses téglány ablak található.

Állapotjelentések

2010.08.10 11:03 zsalaber állapot: 5 - pont: 6

Teljesen felújított szép környezetben álló templom.
"Az írásos emlékek szerint a község régi temploma 1688-ban még állt. Az új templom építését 1735-ben kezdték el az elpusztult felsőlengyendi középkori templom kőanyagából. Karzata 1811-ben még fából volt, ugyanekkor fa harangláb is állt az épület mellett. 1881-ben a községgel együtt leégett. A barokk jellegű templom egyhajós. "
Forrás:
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:ufTMXhlrSFQJ:www.matrainfo.hu/telep_batony.php+sz%C3%BApatak+temploma&cd=3&hl=hu&ct=clnk&gl=huÚj jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.