Római katolikus plébánia

plébánia
r.k. plébánia
Pásztó Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Dombon, szabadon álló, földszintes épület, kontyolt nyeregtetővel. Az utcavonalon, az utcára merőleges hossztengellyel álló, téglalap alaprajzú épület K-i sarkához alacsonyabb gerincmagasságú, L alaprajzú épület kapcsolódik. Az utcai homlokzat közepén erőteljes támpillér; az épület D-i sarkán néhány lépcsőfokkal megemelt, kis toldalékban bejárat, amely a tornácra vezet. A DK-i udvari homlokzat előtt oszlopos, falazott mellvédes tornác (egy szakasza előtt, a két épület összeépítésénél utólagos üveges veranda). A belső az utcai részben kéttraktusos, középfolyosóval; síkmennyezetes, stukkódíszes helyiségekkel. Az udvari épület egytraktusos; sík- és gerendamennyezetes helyiségekkel, valamint egy teknőboltozatossal. Két dongaboltozatos pincéje van; az egyik kőből, a másik téglából. Épült 1769-1771 között, majd két alkalommal bővítették: a 19. század első felében klasszicista stílusban átépítették, illetve az 1861. évi tűzvész után újjáépítették. Az utcai homlokzat támpillére 1965 utáni.
külső leírás:
Település középpontjában, utcára merőlegesen, szabadon álló, földszintes, L alakú alaprajzú, cseréppel fedett kontyolt, nyeregtetős, részben 18. részben 19 sz.-i. plébánia. Az alaprajz nem szabályos mivel az utcára merőleges lakóépület két részből áll, két periódusban épült. Az egykor 18. Sz.-i. keskenyebb lakórész elé a 19. Sz.-ban szélesebb bővítményt építettek , így az L utcára merőleges szára mind a két hosszú homlokzaton a 2/3 résznél síkváltást mutat. A hozzáépítés a tetőn is megfigyelhető, a két periódusnak két különálló teteje van.
Utcára néző két rövid homlokzata két tengelyes, két, kicsi, osztott téglalap alakú, téglalap alakú ablak, köztük vaskos támpillér.
A homlokzat ÉK.-i. végén téglalap alakú kiugrás, ennek DNY-i. oldalán nyílik az egyszárnyú, téglalap alakú bejárat, melyhez 6 lépcsőfok vezet. A bejárat a tornácra nyílik.
DNY.-i. hosszú homlokzat jellegtelen, a DK.-i., újabb épületrész 5 tengelyes, 5 téglalap alakú osztott ablak. ÉNY.-ról a 2 tengelyben keskeny, kis alakú ablak. Az ÉNY-i régebbi rész 3 tengelyes, 2 téglalap alakú ablak és ÉNY-ról az 1. Tengelyben téglalap alakú ajtó, mely a lakóépület és a gazdasági rész közötti folyosóra vezet.
A homlokzaton magas lábazat fut végig.
Az épület ÉK-i, udvari homlokzata is a fentiek szerint egy újabb és egy régebbi szakaszra osztható.
Az újabb rész előtt 5 oszlopra támaszkodó mellvédes tornác. Tornácon belül 4 tengely: b-a-a-b, melyek közül a két szélső téglalap alakú bejárat, a DK-i az utcáról a tornácra, az északi a tornácról az épületbe. Köztük két téglalap alakú ablak. A régebbi rész előtt 4 és fél oszlopra támaszkodó mellvédes tornác. Tornácon belül 3 tengelyes: a-b-a. Két téglalap alakú osztott ablak között téglalap alakú, szalagkeretes, felülvilágítós bejárat.
A két épület összeépítésénél, a tornácok előtt üveges verandát alakítottak ki.
Az épületnek az udvar végén épült, az utcával párhuzamos szárnya az egykori gazdasági épületraktárakkal és kocsiszínnel, ma már átalakítva. Ennek ÉK-i homlokzata teljesen jelentéktelen.

Több repedés is látszik rajta, állapota nem változott.