Megújulásunk támogatója:  

Tari család udvarháza

azonosító:
6840
törzsszám:
5432
szélesség (lat):
N 47° 56,773'
hosszúság (lon):
E 19° 44,800'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Rom
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
LAKÓÉPÜLET
eredeti főtípus:
udvarház
megye:
Nógrád
helység:
cím:
helyrajzi szám:
244
település KSH kódja:
32896
földhivatal:
Pásztó Körzeti Földhivatal
állapot:
Pusztuló
rövid leírás:
A Mátra D-i lejtőjének egyik nyúlványán álló, téglalap alaprajzú, árokkal övezett udvarház. Ny-i falának maradványa viszonylag magasan áll, rajta a földszinti hálóboltozat és az emeleti ablaknyílások fészkeivel. Címerdíszes boltozatát, nyíláskereteit, valamint fűtőberendezéseit csak feltárásból ismerjük. Az udvarház elődjét a 14. század közepén építtette a Rátót nemzetségbeli László bán fia (Tari) István. A Tari család a 15. század elején építtette fel udvarházát, amelyet 1472-ig használt. Ekkor a család magvaszakadtával a Kompolti és Guti Ország családra szállt, akik kisebb átalakításokat végeztek rajta. A 16. század második felében pusztult el. Régészeti kutatására 1983-1984 között került sor.
külső leírás:
A falu szélén, a templombombtól DK-re emelkedő másik dombhát Ny-i szélén, szabadonálló É-D hosszetengelyű, a 15. század második felében épült, törtköves falazatú erősen lepusztult falszakasz. Emeletén és földszintjén egykori ablaknyílások helyei.
A falu szélén, a templomdombtól DK-re emelkedő másik dombhát NY-i szélén, szabadon álló, É-D hossztengelyű, a 15. Sz. második felében épült, törtköves falazatú, erősen lepusztult falszakasz. Emeletén és földszintjén egykori ablaknyílások helyei.

Állapotjelentések

2021.12.30 12:00 klo állapot: 5 - pont: 13

A falmaradványok állapota alapvetően jó, de volt némi szemét a területen. Föld alatti bemutatóhelyet is kialakítottak, ami zárva volt és a helybélieknek sincs információja róla.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.