Vomberger-ház

Háromemeletes, romantikus ház. Pan József, 1861.
:
Kétemeletes, belsőudvaros, romantikus lakóépület, zártsorú beépítésben.
A kétemeletes épület négy ablaktengelyes homlokzatát földszint fölött övpárkány, a második emeleten romantikus jellegű, keresztfonatos könyöklőpárkány tagolja és egyszerű főpárkány zárja le. A földszinten félköríves záródású falnyílásokat alakítottak ki; a két szélső falnyílás nagyméretű. A kapu jobboldalon helyezkedik el. A bal oldali nagy falnyílást és a két középső kisebbet széles hirdetési sáv választja ketté: így a kettévágott nyílások felső fele köztes szint, - félemelet - benyomást kelti. Az emeleteken tagozatos keretezésű, félköríves záródású falnyílásokat képeztek ki. A szélső ablaktengelyekben keskeny ikerablakok láthatók. Az ablakok felett, a keretezésből induló, csigás, levéldíszes állókonzolokon egyenes szemöldökpárkányok kaptak helyet. A szemöldökök alatt fonatos díszeket helyeztek el. Az első emeleti ablakok mellvédjeiben, mélyített mezőkben romantikus geometrikus mintákat képeztek ki.

Nagy örömömre pozitív változásokról számolhatok be: a házat gyönyörűen felújították, hibátlan az állapota.

Handles-ház (0.108 km)