Magyar Nemzeti Bank székháza

pénzintézet
bank
Magyar Nemzeti Bank székháza, Alpár Ignác, 1905.
:
Szabadonálló, belsőudvaros, későeklektikus, háromemeletes reprezentatív banképület, szobordíszekkel.

A kőburkolattal ellátott épület homlokzatát földszint fölött övpárkány, a második emelet fölött három tagú párkánysáv tagolja, a harmadik emelet fölött három tagú párkánysáv tagolja, a harmadik emelet fölött cseppsorból, tojáslécből és efölött konzolsoron ülő függőlemezből álló főpárkány zárja le. A harmadik emeletet közrefogó párkánysávok - ha a harmadik emeleti ablaksávot képszékének tekintjük -, három részes főpárkányt alkotnak. A főpárkány fölött kolosszális kőbábos korlát húzódik. Az épület alagsori szintjét nagyfugás kőlapok burkolják. Közöttük négyzetes ablakok helyezkednek el. A földszinten monumentális rusztikus falsávok láthatók, amelyeket keretezetlen ablakok szakítanak meg. A földszint fölötti homlokzati felületeket sima kőlapok burkolják, kivéve a visszahúzott homlokzati szakaszok első emeleti tagozatos keretezésű, íves záródású, szobrászati díszes zárókővel ékesített ablakait, amelyek körül rusztikus falszakaszok kaptak helyet. A záróköveket Mayer Ede készítette. A második emeleten tagozatos egyenes záródású ablakok kaptak helyet, amelyek közül a visszahúzott felületen láthatókat, kőbábos korláttal díszített vakerkély emel ki. A legfelső szint ablakai között függőleges téglaalakú, tagozatos keretezésű vaktükrök, függőleges copfdíszek és foszladékos keretezésű, szobordísszel megfejelt domború pajzsok helyezkednek el. Az épület első emeleti ablakai fölött allegorikus domborművek láthatók. Valamennyit Senyei Károly készítette. Az északnyugati sarkon a Fémolvasztás és Fémöntés; a nyugati oldalon a Pénzverés (két dombormű), Bankókészítés, Tanítás, Bankókezelés, Művészek (A beugró részen látható férfi: Alpár Ignác), a Tudományok; a főbejáratok és oldalain az Ötvösség, az Állattenyésztés, Földművelés, Gépipar, Háziipar, Ókori Hajórakodás, egyiptomi Földművelés; a tompított sarkon az Ókori Állattenyésztés, a Rabszolgavásár, az Ókori Kereskedelem (két dombormű); a keleti oldalon Afrikai Jelenet, Középkori Pénzváltó, Bányász, Kőfejtés, Bányászat; az északi oldalon Talicskás Munkás és Érczúzó láthatók. A 12 tengelyes főhomlokzat közepén timpanonnal és két csonka toronnyal hangsúlyozott 5 tengelyes rizalit helyezkedik el. A timpanonban látható, az Ipart és a Földművelést jelképező allegorikus alakokat Markup Béla készítette kolozsmonostori mészkőből. A rizalit középső 3 tengelyében, a földszint fölötti teraszos visszaugratás előtt, a végigfutó földszint fölötti párkánysávon két ión oszlop és két oldalt két ión pilaszter helyezkedik el. A két szélső rizalit-sávban, a földszinten helyezkednek el a szabadság-téri bejáratok. Felettük, a második emeleten az ablakok előtt vakerkélyeket nem képeztek ki. A főhomlokzat 1 tengelyes oldalsó rizalitjai a középső rizalit szélső tengelyeit ismétlik. A visszahúzott főhomlokzati szakaszok 3 tengelyes, oszlopok megoldása a középső rizalit idézik. Az aszimmetrikus déli homlokzaton helyezkedik el a főbejárat, amelyet konzolokra támaszkodó kőbábos korláttal ellátott erkély hangsúlyoz. A főbejárat felett két oldalt ülő női szoboralakokat Tóth István mintázta. A déli oldali homlokzat nyugati felén 3 tengelyes rizalit helyezkedik el. Ennek első emeletén a középső ablakot két oldalt konzolos posztamensekre támaszkodó ión oszloppár és felette kőbábos korláttal ellátott erkély hangsúlyozza. A korlát mögött tagozatos keretezésű, timpanonnal díszített ajtó kapott helyet. A délkeleti, lesarkított 5 tengelyes homlokzat oromzatán az Ipar és a Kereskedelem horganyból készült szoborallegóriája áll, Róna József munkája. E homlokzati szakasz közepén 3 ablaktengelyt széles ión fejezetű pilaszterek hangsúlyoznak. Közöttük az első emeleti középső félköríves záródású másodlagos ión pilaszterekkel közrefogott, timpanonnal kiemelt, oldalt keskeny sávablakokkal kísért ablak uralja e homlokzati szakaszt. Az épület udvari homlokzatai visszafogottan ismétlik meg a külső architektúrát. Itt a harmadik emeleten kettős dór oszlopok, illetőleg oszloppárok közé fogott falpillérek mögött körfolyosó helyezkedik el. Az udvarba benyúló, barokk-eklektikus díszítésű lépcsőházon nagy, zárókővel díszített, íves záródású ablakok kaptak helyet.

Az épület állapota továbbra is jó.

"Zoltán-ház" (0.051 km)