Kétemeletes, gótizáló-romantikus ház. Brein Ferenc, 1854-1855.
:
Kétemeletes U alakban körülépített udvaros romantikus lakóépület, zártsoros beépítésben. A két emelete épület 1-1-3-1-1 ablaktengelyes homlokzatát a földszint fölött övpárkány az 1. Emelten egyszerű könyöklő párkány a 2. Emeleten vak-mérmü mintás könyöklő párkány tagolja és két részes, képszékében gótikus vakmérműves sávval díszített főpárkány zárja le. Az épület 2 egytengelyes homlokzati rizalitját az emeleteken 2 szintet átfogó kör keresztmetszetű gótikus jellegű romantikus fejezetű falpillér határolja és ívesen kiugró csúcsíves közű konzolokra ülő középkorias- romantikus lőréses oromzat koronázza.
Az épület szimmetria tengelyben elhelyezkedő kapuja pálcás keretezésű, csúcsíves válla fölött egyenes záródású.
Az épület többi falnyílása álló téglány alakú, a földszinti falnyílások, fölső harmadának középen 3 szögben végzödő romantikus keretezései alatt, fonatos díszek között 1-1 karakteres, parókás fej- szobor látható. Az 1. Emeleti ablakok mellvédjeibe romantikus mérmű díszeket illesztettek. Itt az ablakok a földszintihez hasonló, de egyenes felső övű keretezése alatt romantikus fonatos díszek kaptak helyet. A szélső ablaktengelyekben itt a földszintieknél kissé nagyobb karakter portrékat helyeztek el, amelyek talán 16. Lajos francia királyt ábrázolják. A rizalitok 1. Emeleti erkélyeinek fonott- geometrikus jellegű öntöttvas mellvédjei mögött álló erkélyajtókat felül levéldíszes csúcsívbe fogott 6 ágú csillagok hangsúlyozták. 2. emeleti ablakok felső harmadukban fonott, egyenes záródású keretezést kaptak, a rizalitok, többinél nagyobb ablakait, a mellvédjeikbe illesztett neogót mérmű díszek emelték ki.

Az épület állapota jó. Régen ez volt a zsidó múzeum.

vásárcsarnok (0.057 km)