Görögkeleti templom

g.kel. templom
Dunaújváros Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Gör.kel. templom, barokk, 1748. Berendezés: ikonosztáz, oltár, népies barokk, 18. sz. Fára festett táblaképek és festett padok, 19. sz.
:
Magas dombon szabadon álló egyhajós, keletelt templom, órapárkányos összetett toronysisakos középtoronnyal, félköríves záródású szentéllyel.
Pilaszterekkel tagolt főhomlokzatának középtengelyében nyílik a füles kőkeretben álló főkapu, felette nagyméretű, sima szalagkeretes ablak. A hajót törtívű párkány kapcsolja a toronyhoz, középen ovális, szalagkeretezett ablak nyílik. A torony négy oldalán nagyméretű, félköríves záródású ablakok nyílnak. Az órapárkányban jelenleg nincs óra.
A déli homlokzat bal oldalán nyílik a négy lépcsőfokkal megemelt kőkeretes toronyfeljáró állótéglány alakú ajtaja. A középtengelyben füles kőkeretben bejárati kapu, törtívű szemöldökpárkánnyal. Felette vakablak, tőle jobbra és balra 1-1 szalagkeretes, félköríves ablak. Utóbbiak az északi homlokzaton is megjelennek.
A szentélyen három ugyanilyen ablak nyílik.
A homlokzatokm sárgára festettek, a tagozatok fehérek.

Kifejezetten szép állapotban van, körülötte frissen volt lenyírva a fű is. Nem tűnt úgy, mintha hatalmas forgalma lenne.