Modrovich-kastély

Dunaújváros Körzeti Földhivatal
Volt Modrovich-kastély, késő klasszicista, 1840 körül. Vadászház.
:
Nagy kertben szabadon álló téglány alaprajzú épület, egykor délről keskeny nyaktaggal csatlakozó, mára részben elbontott, szintén téglány alaprajzú melléképülettel. Tetőzete cseréppel fedett kontyolt nyeregtető.
A hosszabb homlokzatok középtengelyében mindkét homlokzat elé 4-4 korinthoszi fejezetű oszloppal alátámasztott portikusz lép ki, timpanonos lezárással. A homlokzatokat függőlegesen kis kiülésű lizénák tagolják. A hosszabb homlokzatok jobb és bal oldalán egy-egy hármas kapcsolt ablak nyílik, szemöldök- és könyöklőpárkánnyal. A délnyugati portikuszban középen állótéglány alakú ajtó, jobbra és balra egy-egy hatszemes ablak látható. Az északkeleti portikusz mindhárom nyílása kazettás ajtó.
Az északkeleti oldalán már elbontott melléképület palával fedett nyeregtetős, homlokzatai tagozatok nélküliek, jellegtelen nyílászárókkal.

2013.11.10 14:32 Halász család állapot: 5 - pont: 15

Sajnos a fáktól nem látszik az épület.