Római katonai tábor maradványai

Régészeti emlék
laktanya
Dunaújváros Körzeti Földhivatal
Római katonai tábor maradványai. (Intercisa, Porta Principalis Dextra.)
:
A via principalis nagy kőlapokkal burkolt szakasza két oldalán látható a két 3. századi kaputorony, továbbá néhány késő római helyiség alapfala. Az erődfallal párhuzamosan haladt a via sagularis, amelynek késő római kőburkolata elég jó állapotban maradt fönn, végül ennek az útnak a belső oldalán a praetorium, vagyis a csapatparancsnoki lakóépület szélső helyiségeinek néhány fala. A külső oldalon látható, vízelvezetésre használt árok nagyjából a szélső római védőárok nymvonalát követi. Az erőd két keleti saroktornyát is sikerült az ásatások után maradandóan láthatóvá tenni, amelyek a sorozatos partomlások ellenére részben megmaradtak, és lehetőséget adtak a castellum hosszának meghatározásához. A castellum hosszanti felezőjében haladt a Duna felé a via praetoria. Ezt a fontos utat is nagy kőlapok fedték, amelyek azonban csak részben maradtak helyükön. Mivel kiindulásánál az erőd legfontosabb épülete, a teljes egészében feltárt és még konzerválásra váró principia található, ahonnan a felszíni vizet el kell vezetni, első lépésként elkészült a via praetoria teljes rekonstrukciója. A principia nagy kőlapokkal burkolt udvarának egyik sarkában hatalmas, mintegy 100 . köbméter befogadó képességű ciszterna mélyül, amelynek falait és alját helyenként még ma is jó állapotban lévő vízzáró terrazzoburkolat borítja. A ciszternát a műemléki környezetbe jól illő tető takarja és védi. Sztintén láthatóak a délkeleti torony konzervált romjai.

Magára a területre nem jutottam be, viszont sikerült több oldalról is megközelítenem. A lakótelep felőli (déli) oldalon van a rendes főbejárat, Római kőtár felirattal, sufniszerű épülettel. A szabad ég alá kiterített faragott köveket nem értettem, ezek gondolom itt maradnak télen is a fagyban.

Rendelőintézet (1.544 km)
Köves-kúria (4.383 km)