Bognár-tanya

tanyaház
Kecskemét Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Izsák vasútállomástól 7 km-re léckerítéssel körülvett területen álló épületegyüttes. A lakóház téglalap alaprajzú, földszintes, nyeregtetős, náddal fedett épület, DK-i homlokzatán falazott mellvédes, pilléres tornác, fölötte kisebb hajlásszögű, cseréppel fedett félnyeregtető. Kéthelyiséges, síkmennyezetes, döngölt padlós konyhával, hajópadlós szobával. A háztól Ny-ra téglalap alaprajzú, nyeregtetős, náddal fedett, kéthelyiséges kamra. A kapu mellett téglalap alaprajzú, nyeregtetős istálló. Épült a 19. század második felében. Jelenleg a Kiskunsági Nemzeti Park kutatószállása. Népi műemlék.
külső leírás:
Izsák vasútállomásától földúton mintegy 3 km-t kell megtenni egy kb. 12 házból álló együttesig, innen pedig a villanyvezetéket követve lehet eljutni a szomszéd tanyáig. Ez az út további 4 km. Vagy Izsáktól Matyóig és onnan útbaigazítást kell kérni.

Három épületből álló épületegyüttes.
1. épület: A telek fakerítéssel van körülvéve, annak bejáratától jobbra, nem messze a kaputól téglalap alakú alaprajzú, földszintes, nyeregtetős, náddal fedett egykori istálló, ma használaton kívűl. Udvar felé 3 tengelyes, két kicsi téglalap alakú ablak között egyszárnyú kapu.
2. épület: az egykori lakóépület, télalap alalú alaprajzú, földszintes, nyeregtetős, náddal fedett egykori lakóépület, udvar felőli oldalán 4 pillérre támaszkodó tornáccal. Tornác lefedése cserép. Tornác mögött 3 tengelyes homlokzat, középen egyszárnyú bejárat, kétoldalt ablakok.
3. épület: földszintes, téglalap alakú alaprajzú, nyeregtetős, náddal fedett egykori pince, illetve kamra. Udvar felé kétszárnyú bejárattal és egy kicsi téglalap alakú osztott ablakkal.
Teljesen felújítva, kutatószállás. (1997)

2008.11.16 14:21 piroska állapot: 5 - koordináta: N 46° 46,022' E 19° 19,828' - pont: 10

A lakóház bejáratánál mért koordináta.( lehetett volna a kertkapunál is)
Jó állapotú épületek, de a nádtetős lakóépületről Valószínűleg nem túl régen "lejött" a villámhárító. Ott hever az épület mellett.
A melléképületekbe be lehet menni, a lakóépület zárva.

Piéta-szobor (4.454 km)