Megújulásunk támogatója:  

Városháza

azonosító:
2350
törzsszám:
638
szélesség (lat):
N 46° 52,544'
hosszúság (lon):
E 19° 13,300'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Középület
eredeti főtípus:
közigazgatási épület
eredeti típus:
városháza
jelenlegi kategória:
Középület
jelenlegi főtípus:
közigazgatási épület
jelenlegi típus:
városháza
megye:
Bács-Kiskun
helység:
helyrajzi szám:
30
település KSH kódja:
25061
földhivatal:
Kunszentmiklós Körzeti Földhivatal
állapot:
rövid leírás:
Szabadon álló, téglalap alaprajzú, egyemeletes épület, kontyolt nyeregtetővel. K-i, főhomlokzatán pilaszterekkel tagolt, timpanonos középrizalit, haránt irányú nyeregtetővel. A timpanonban a város címere és évszám: 1826. Bejárat a középrizalit közepén. A földszinti ablakok félköríves záródású tükrökben. A két szélső vakmezőben emléktáblák: 1956 és Petőfi Sándor emlékére. Az épület É-i véghomlokzatához és Ny-i, udvari homlokzatának D-i részéhez nyaktaggal újabb épületszárnyak kapcsolódnak. A kapualj szegmentíves dongaboltozatos. Kéttraktusos, középfolyosós elrendezésű. A földszinten dongaboltozatos folyosó és helyiségek, az emeleten tükörboltozatos folyosó, és jellemzően síkmennyezetes helyiségek. Épült 1826-ban, az újabb szárnyak az 1970-es években.
külső leírás:
A József Attila utca vonalában csatlakozó beépítéssel épült téglalap alakú alaprajzú, emeletes, cseréppel fedett kontyolt tetős klasszicista városháza.
Nyugati homlokzatán kb 0,5 m-es lábazat fut végig, fszt-je 11 tengelyes: 4+3+4. Középső 3 tengelye középrizalitban, középső tengely félköríves záródású nagykapu, mellette két téglalap alakú osztott ablak. A szélső 4 tengelyből a két legszélső vakablakos, ablakok helyén 1-1 emléktábla, a többi tengelyben téglalap alakú osztott ablak.
Az emeleten 13 tengely: 4+5+4. A szélső 4 tengelyben téglalap alakú osztott ablakok, a következő 5 tengely a középrizalit, benne 1+3+1 kiosztásban téglalap alakú osztott ablakok. Két szint között végigfutó osztópárkány, a rizalitban a rizalit szélén, illetve a két szélső tengely után két emeletet átfogó egyszerű falpillérek. A középrizalitot tympanon zárja, benne a város címere és "1826".
Az épület jobb végén a rövidebb oldalhoz új épület csatlakozik, földszintjén gyógyszertár, az emeleten a városháza szobái.
Kerti homlokzat felét tönkretette a kaputól jobbra csatlakozó beépítésben felhúzott szintén új épület, így a kerti homlokzatnak csak a baloldala maradt meg.
baloldali félhomlokzat fszt-en 6 tengely: 5+1: az öt tengely ablaknyílások, ebből a bal szélső vakablak, a többi téglalap alakú osztott, az 1 tengely a félköríves kapu.
Az emeleten megmaradt a homlokzat teljes hosszában, így 11 tengelyes: 1+9+1: A bal szélső tengely itt is vakablak, egyébként minden tengelyben téglalap alakú osztott ablak, a két szélső tengely enyhe kiülésű sarokrizalit.

Állapotjelentések

2012.03.28 13:44 piroska állapot: 4 - pont: 22

Az épület állapota jó, kisebb festékpergés látható.
Eredeti ablakok.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.