Csőszház (József Attila Emlékház)

kulturális és szórakoztató épület
múzeum
Kunszentmiklós Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A településről Kerekegyházára vezető úton, a település határa előtt, az úttól beljebb, arra merőleges hossztengellyel épült, szabadon álló lakóház és Ny-ról hozzá kapcsolódó, keskenyebb és alacsonyabb ólak. Mindhárom épületrész téglalap alaprajzú, nyeregtetős, náddal fedve. Az udvarban újabban épült kemence. A ház falán József Attila-emléktábla. A belső két helyiségből áll, mindkettő földpadlós, gerendás deszkamennyezetes, a belsőben padkás kemence. József Attila nagyapjának, Pőcze Imrének a háza volt. Épült a 19. század második felében. Népi műemlék.
A Kerekegyházára vezető útról kell balra lekanyarodni a város határa előtt.

Úttól beljebb, az útra merőlegesen áll, a szabadon álló, téglalap alakú alaprajzú, nyeregtetős, náddal fedett egykori csőszház, hosszanti fala a ház anyagából készült kerítésben folytatódik, erre épült rá a két téglalap alakú alaprajzú, egymáshoz is csatlakozó, náddal fedett, nyeregtetős disznóól.
Az udvarban áll még egy újonnan épült szabadonálló kemence.
A lakóház hosszanti oldala 2 tengelyes: 1+1, az útra néző rövidebb oldal 1 tengelyes. Minden ablak téglalap alakú, osztott.

Az alkoholista bérlő minden igyekezet ellenére eléggé lelakja az épületet. 1997.

Az épület állapota változatlan, környezete rendezett.