ev. templom
ev. templom
Kalocsa Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Szabadon álló, egyhajós, egyenes záródású templom, DK-i homlokzata előtt toronnyal, a záródás felett kontyolt nyeregtetővel. A hajó két hosszoldalán bejárati előcsarnokok. Csehboltozatos belső tér, a torony felőli oldalon karzat. Berendezés: jellemzően 19. század; főoltárkép: 1867 (Than Mór - 1965-ben került ide a budapesti Rákóczi úti ev. templomból). Orgona: 1879 (Steinreich Lipót). Épült 1775-ben, tornyát 1820-ban emelték a főhomlokzat elé. 1965-ben felújították.
külső leírás:
A műemlékjegyzék szerint 1778-ban, a tornyon lévő tábla szerint 1775-ben épült "magtár" jellegű, egyhajós épület, melyhez 1820-ban tornyot toldottak. Eredetileg is evangélikus templomnak épült, így bejárata nem a főutcára néz. A torony alsó szintjén egyszerű szalagkeretes, egyenes záródású kapu, e fölött szegmensíves ablak, szintén szalagkeretben. E fölött - a hajó zárópárkányának megfelelő osztópárkány, majd egyszerű szalagkeretes körablak következik. Az újabb osztópárkány felett félköríves ablak, még feljebb óra, végül törtvonalú toronysisak következik.
A hajó tagolatlan homlokzatán egyszerű szalagkerettel körülvett, szegmensíves lezárású ablakok láthatók.

A templom egyes részein elég rossz külsőt mutat (kép). Az északi rész főleg.