Belvárosi r. k. templom

Szent Kereszt feltalálása
Paks Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A Templom u. felől hosszú lépcsősoron át megközelíthető, szabadon álló, egyhajós templom, Ny-i homlokzata elé kilépő toronnyal, a hajónál keskenyebb, íves záródású szentéllyel, É-i oldalán félnyeregtetős sekrestyével, a szentély felől kontyolt nyeregtetővel. Kapuja a toronyaljba nyílik, a D-i homlokzaton oldalbejárat, az É-i oldalon nyeregtetős kriptalejárat. A hajóban és a toronyaljban csehsüveg-, a szentélyben csehsüveg boltozat és félkupola, a hajó Ny-i végében pilléres, csehsüveg boltozatos orgonakarzat, famellvéddel. Kifestés: 20. század. Berendezés: jellemzően 19. század második fele; klasszicista tabernákulum. A feltehetően II. Béla által alapított, a török időben elpusztult bencés apátság helyett építtette Mednyánszky apát (építész: Hölbling János). 1757-ben tornya ledőlt. Helyreállíttatta 1763-ban: József hessen-darmstadti herceg, apát. Sekrestye: 1777. 1858-ban tűz pusztította, berendezése nagyrészt ezt követően készült. A II. világháborúban a szentély beomlott. Helyreállítva: 1961-re.

változatlan állapot