Magyarok Nagyasszonya
Baja Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Szabadon álló, egyhajós, egyenes szentélyzáródású, K-i homlokzati tornyos templom, mindkét végén kontyolt nyeregtetővel, a szentély É-i oldalához kapcsolódó sekrestyével. K-i homlokzatát pilaszterek tagolják, kapuja vízszintes záródású, felette félköríves karzatablak. Csehsüveg boltozatos hajó és szentély, a hajó bejárati oldalán karzat. Falfestmény: 20. század első fele. Festett üvegablakok: 1944 (Palka József). Berendezés: jellemzően 19-20. század; szószék, keresztelőkút: 18. század vége; főoltár: 19. század; mellékoltárok: 20. század. Épült 1779-ben. A templom előtt: Szentháromság-szobor, 1865; Mária-szobor, 1871, valamint egy talapzat, szobor nélkül, 1871. Mindhárom talapzaton felirat.
külső leírás:
Egyhajós, egyenes szentélyzáródású későbarokk templom. Tornya a homlokzat középtengelyében emelkedik, a homlokzat síkjából kissé hátralépve. Fedése fémlemez.
Az épületen lábazat és háromrészes koronázópárkány fut körbe. A homlokzat középső (nagyobb), előrelépő négy toszkán pilaszter tagolja, a két középső között helyezkedik el a bejárati kapu, ami egyenes záródású, tagolt szalagkerettel, szemöldökét állókonzol tartja. A pilaszterek félmagasságban kétrészes osztópárkány húzódik, erre ül rá a homlokzat középtengelyében egy szalagkeretes, félköríves ablak. A torony kétszintes, alsó, nyomottabb szintjét kisméretű félkör alakú ablak, felsőt állótéglány alakú, félköríves záródású ablakok tagolják. A két toronyszint között egyrészes osztópárkány húzódik, a fölső szintet kétrészes koronázópárkány zárja le. A torony sarkait lizénák ill. pilaszterek emelik ki.
A hajó ablakai félkör alakúak, szalagkeretesek.
Az épület nagyon hasonlít a sükösdi templomhoz.

A templom homlokzata előtt három szobor állt, a jobb oldalinak ma már csak a talapzata látható: Szentháromság 1865, Mária 1871, /valaminek, talán egy keresztnek (?) a talapzata 1871.

2018.03.25 16:53 Ego103 állapot: 5 - koordináta: N 45° 59,805' E 18° 54,730' - pont: 118

Mert ötösnél nem lehet jobbat adni !!! :) Kifogástalan állapot, teljes felújítás a templomon és a környezetén egyaránt. Még a színe is megváltozott!