Római katolikus temetőkápolna

kápolna
kápolna
r.k. kápolna
Temetőkápolna
Baja Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Temetőben, szabadon álló, egyhajós, félköríves szentélyzáródású kápolna, a szentély felett kontyolt nyeregtetővel, K-i homlokzatának oromfala fölött huszártoronnyal. A K-i homlokzaton nyíló bejárata fölött félköríves záródású, üres szoborfülke, az oromzatban medalionba foglalt kereszt. Csehsüveg boltozatos hajó és szentély. Berendezés: oltárkép: 18. század második fele - jelenleg az r. k. templomban. Épült a hívek adakozásából 1753-ban, megújítva 1814-ben.
külső leírás:
Kisméretű, félköríves szentélyzáródású épület, a homlokzat középtengelyében és síkjában emelkedő huszártoronnyal.
Az épületen lábazat és egyrészes párkány fut körbe, sarkait keskeny falsávok emelik ki. Ajtaja és ablaka egyszerű szalagkeretes, az ajtó fölött félköríves záródású, szalagkeretes, jelenleg üres szoborfülke. Oromzatában keresztes medaillon, tornyán téglalap alakú, kereteletlen ablak van. Hajója cseréppel, tornya fémlemezzel fedett.
Kálvária-sorozata teljesen új, provinciális munka.

2018.03.25 16:29 Ego103 állapot: 5 - koordináta: N 46° 2,628' E 18° 56,763' - pont: 118

Egy ékszerdoboz a környezetével egyetemben. Annyira magával ragadott a hely hangulata, hogy sokáig sétálgattunk, fényképezgettünk, olvasgattuk a megmentett sírkövek feliratait.