Görögkeleti templom

g.kel. templom
g.kel. templom
Baja Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Szabadon álló, egyhajós, félköríves szentélyzáródású, DNy-i homlokzati tornyos templom, a szentély felett kontyolt nyeregtetővel, a szentély és hajó oldalfalain támpillérekkel. DNy-i homlokzatán kompozitfejezetű, pilaszteres tagolás, a középtengelyben félköríves záródású bejárati kapu, csonkaívű timpanont hordozó faloszlopok alkotta keretben. Ikonosztázion képfala és más faragványok, képek: 1740-es évek, eredetileg a szentendrei Opavačka-templomban állt (trsz.: 7314). A berendezés egy része a bajai, ún. Kis szerb templomból (trsz.: 554) került ide az 1950-es években. Épült a 18. század végén. A DNy-i homlokzat előtt falazott lábazatos-pilléres, kovácsoltvas rácsos kerítés. Belső terei 1994-ben felújítva.
Telek közepén szabadon álló középtornyos neo-barokk templom.
Háromszintes templomépület alsó szintjét korintuszi kötegpilaszterek három függőleges sávra tagolják. Szélső sávokban egy-egy félköríves záradékú szalagkeretes vakablak. Középső, rizalitszerű sávban lent félköríves záradékú, záróékes kapu két oldalán egy-egy toszkán jellegű falpillér; falpilléreken háromrészes párkányszakaszon egyenes indítású, szegmensíves párkányszakaszok között talapzatos kereszt. Kapu fölött szegmensíves záradékú ablak szalagkerettel, egyenesen indított szegmensíves szemöldökkel, záróékkel, cseppdíszes konzolú könyöklőpárkánnyal. Kötegpilasztereken háromrészes, pilaszterek fölött golyvázódó, középen szegmensívvel felemelkedő felső tagú osztópárkány; ezek fölött a kötegpilasztereknek megfelelően golyvázódó újabb, alsó és felső elemén golyvázódó párkány szélső elemein cseppdíszes rátéttel. Alsó toronyszintet két oldalról tagolt körvonalú, profilozott peremű támfal tartja; támfalak külső végein posztamensek fémvázával. Alsó toronyszint szalagkeretes homlokzati mezejének közepén oldalain félkörökkel bővített téglány alakú szalagkeretes ablak. Felső toronyszint sarkain ión sarokpilaszter kötegek, melyek talapzatait összekötő sávban álló téglány alakú tükrök sora. Ión sarokpilaszter kötegek közötti faltükörben félköríves záradékú szalagkeretes ablak záróékkel. Felső toronyszintet háromrészes órapárkány zárja. Négyzetes sisak alsó eleme párnatag, középső eleme négyzetes toronytest oldalain félköríves záradékú zsalugáteres ablakokkal, felső eleme volutás élű, homorú vonalú gúla középmagasságában párnataggal; sisakcsúcson gömb latinkereszttel.
Ötszakaszos oldalhomlokzatok oldalanként egymással megegyező kialakításúak. Szakaszokban sarkain ívesen visszametszett tükrökben lévő félköríves záradékú tükrökben félköríves záradékú szalagkeretes ablakok; szakaszhatárokon magas lábazatról induló lábazatos támpillérek tetejükön hullámos vonalú pillérfejjel. Oldalhomlokzatok harmadik szakaszában egy-egy félköríves záradékú ajtó záróékkel. Oldalhomlokzatokon profilozott zárópárkány. Téglány alakú hajótest szentély melletti sarkain korintuszi sarokpilaszter kötegek. Háromtengelyes, félköríves szentélyen sarkain ívesen visszametszett tükrökben lévő félköríves záradékú tükrökben félköríves záradékú szalagkeretes ablakok; szakaszhatárokon magas lábazatról induló toszkán jellegű pilaszterek. Szentélyen profilozott zárópárkány. Cserépborítású tető.
Szentély mögötti füves téren a szentélyhez közel négy csúcsára állított bordás csonkagúlából álló lábú vörösmészkő szabadtéri oltárasztal.

Sok helyen potyog a vakolat.