Megújulásunk támogatója:  

Református parókia

azonosító:
11905
szélesség (lat):
N 46° 48,508'
hosszúság (lon):
E 18° 55,447'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
parókia
eredeti típus:
ref. parókia
jelenlegi kategória:
Lakóépület
jelenlegi főtípus:
parókia
jelenlegi típus:
ref. parókia
megye:
Tolna
helység:
helyrajzi szám:
1197
település KSH kódja:
31501
földhivatal:
Paks Körzeti Földhivatal
állapot:
Kielégítő
rövid leírás:
A lelkészlak eklektikus utcai homlokzata lizénákkal tagolt, udvarán részben beépített tornác húzódik, a hozzáépített iskola eredeti stílusjegyeit elvesztette.
külső leírás:
Az "L" alaprajzú parókia főhomlokzata az Ilona utcára néz. A bal oldalán álló házat elbontották, jobb oldalán az egykor iskolaként működő épület kapcsolódik hozzá. Feltételezhetően az épület egykor fésűs beépítésben, önállóan állt, a kapualj megépítésével kötötték össze az iskolával. A tetőzet váltása szintén ezt a feltételezést támasztja alá.
A főhomlokzatot 4 ablaktengely osztja, rajta szürkére festett lábazat fut végig. Az ablakokat tagolt keret övezi, könyöklőjük alatt függönydísz, szemöldökükön zárókő-imitáció látható. Párkányzatuk erőteljes kiugrású. A homlokzat két szélén és középtengelyében kannelúrázott pilaszterek láthatók, felettük kis kiülésű osztó- és erőteljes főpárkány húzódik.
Az ablakoktól jobbra levő szegmensíves kaput egyszerű vakolatkeret övezi.
A kaputól jobbra egy ablak nyílik, melynek kialakítása az előzőekkel megegyező lehetett, de mára minden díszítményét elvesztette. Ezt követően, a hajdani iskolaépület jellegét vesztett, dísztelen homlokzata következik.
Az utcai traktus udvari homlokzatának bal oldalán, mely az egykori iskolaépület két ablaka eredeti szerkezettel bír, a homlokzatot azonban erősen átalakították. A kapualj mellett a nyílt tornácot beüvegezték.
Az "L" udvari homlokzata előtt négyzetes oszlopokon nyugvó, falazott mellvédű tornác fut végig. Mögötte a homlokzatban ablak-ajtó-ablak-padlásfeljáró nyílik, megőrizték múlt századi szerkezetüket. Az ezektől jobbra nyílt pincelejárót áthelyezték az épületbelsőbe.
A K-i telekhatáron új építésű garázs áll.
állapot leírása:
Az épület udvari oromzatát az utóbbi években újjáépítették, az épület többi része azonban felújításra szorul. Az utcai homlokzat lehulló vakolata alól az előző festés színfoltjai tűnnek elő, néhol már a téglák is kilátszanak. A tornác kihasználatlansága és a belső helyiségek szűkössége miatt annak beüvegezését, a lakásba való szerves bekapcsolását tervezik. Az utcai homlokzat felújítása is a közeljövőben várható.

Állapotjelentések

2009.04.23 16:37 QnJ állapot: 3 - pont: 3

változatlan állapot

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóépület (0.071 km)
Lakóépület (0.156 km)
Lakóépület (0.183 km)
Lakóépület (0.204 km)
Lakóépület (0.211 km)
Lakóépület (0.217 km)