Görögkeleti templom (Szentlélek eljövetele)

g.kel. templom
Paks Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Az utcavonaltól beljebb szabadon álló, egyhajós, DNy-i homlokzati tornyos templom, a hajónál keskenyebb, ívesen záródó szentéllyel, a szentély felől kontyolt nyeregtetővel. Kőkerítésének ÉK-i szakasza helyreállítva, benne kis- és nagykapu, befalazott sírkő. A DNy-i homlokzaton a torony tengelyében vörös mészkő keretes kapu, eredeti vas szárnyakkal. A DK-i oldalhomlokzaton vörös mészkő keretes kapu kereszttel díszített zárókővel, a falban vörös mészkő sírkő 1782-ből, a fal mellé állítva további sírkövek. A hajóban csehsüveg boltozat, a szentélyben fiókos félkupola, a torony alatt csehsüveg boltozatos karzat, fa korláttal. Gazdag copf berendezés: 18. század vége; ikonosztázion képei: 1801 (Pavel Djurkovič), restaurálva: 1996-2003 között, visszahelyezésükre még nem került sor. A környéken 1718 után letelepült görög közösség építtette. Torony: 1828. Évtizedek óta használaton kívül. Külső felújítva: 2000.

változatlan állapot

Együttes (0.178 km)