Görögkeleti szerb templom

g.kel. templom
Dunaújváros Körzeti Földhivatal
-rossz
rövid leírás:
Egyhajós, homlokzati tornyos épület, a hatszög három oldalával záródó szentéllyel, barokk, 1773. Berendezés. fekete Madonna ikon a Mária trónuson, 18. sz. első fele, papi trónus, ikonosztázion képek nélkül, tetején Szentháromság, Arszenije Teodorovics. Képek: Golgota, Trónoló Krisztus, Illés elragadtatása, Mária megkoronázása, oltárasztalon gyertyatartó-pár és kereszt, fa feszület, körmeneti zászlók.
külső leírás:
Szabadon álló, téglalap alaprajzú, egy homlokzati tornyos épület. Homlokzatán lizénák által közrefogott szegmensíves bejárat, kétoldalt keretezett tükörmezők, ehhez hasonló tükrök a hajó két oldalán lévő 3-3 szegmensíves ablak között is. A szentély a nyolcszög 3 oldalával záródik, hátsó falán ablak. A párkányzat fölött emelkedő saroklizénákkal díszített torony háromszögű oromzatokkal kapcsolódik a hajóhoz, négy oldalán egyenes záródású, keretezetlen harangablakok. A tornyot bádoggal fedett, törtvonalú, nyolcszögletes, párnatagos toronysisak, a hajót palafedésű nyeregtető fedi. A D-i oldalon egy korábbi, befalazott bejárat látható, valószínűleg 1902-ben falazták be., ekkor nyithatták a karzatra vezető ajtót is a D-i oldalon.
állapot leírása:
Statikai problémák, elvadult környezet, elhanyagoltság. Az épületet lezárták, csak kis létszámú közösség látogatja az istentiszteleti napokon.

Sajnos nem tudtam közel menni mert munkák folynak.
A külső vakoláson furcsa leverődések láthatók.