Alexandriai Szent Katalin
Zalaegerszeg Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Magas mellvéddel megtámasztott dombon, szabadon álló, keletelt, egyhajós, félköríves szentélyzáródású templom, Ny-i homlokzata előtt toronnyal, a hajó felett nyeregtetővel, a szentély felett félkúptetővel. A hajó É-i oldalához sekrestye csatlakozik. Poroszsüveg boltozatos hajó, félkupolával fedett szentély, a hajó bejárati oldalán fakarzat. A sekrestye csehsüveg boltozattal fedett. Berendezés: jellemzően 20. század. A források 1359-ben említik először a négyzet alaprajzú hajójú, félköríves szentélyzáródású, a 13. század közepén épült templomot, melyet 1738-ban építették újjá. Ekkor az Árpád-kori rész D-i oldalát is újjáépítették. 1814-1828 között a hajót Ny felé bővítették, ekkor épült tornya is. 1991-ben helyreállítva.
külső leírás:
A település fő útvonala mellett, útkereszteződésben magas mellvéddel megtámasztott dombon K-NY-i tengellyel szabadon álló, homlkzati tornyos, gúlasisakos, palafedésű nyeregtetős, É-i oldalán sekrestyés épület.

Homlokzat előtt álló torony falai tükrösek. Félkörív záródású, fülkeszerű ajtaja a homlokoldalon nyílik, előtte három fok lépcső. Az ajtó felett szalagkeretes körablak. A tetőszinten szalagkeretes körablak, felette a harangszinten minden irányba szegmentív záródású, zsalugáteres, szalagkeretes ablakok nyílnak. A tornyot timpanonos párkány felett magas, fémlemezfedéses gólasisak.
Az É-i homlokzat ablaktalan, a sekrestye tömegét a hajó tetősíkja fedi. A sekrestye NY-i oldalán ajtó és padlásajtó nyílik.
A K-i oldalon lévő, félkörívzáródású szentély tömege a hajónál jóval kisebb, D-i oldalán lőrésszerű ablak.
A D-i homlokzaton három, szegmentív záródású, kisméretű ablak.

Javítás történt az utolsó jelentés óta, de a vizesedés továbbra is fennáll.