Megújulásunk támogatója:  

Római katolikus templom

azonosító:
10855
törzsszám:
6442
szélesség (lat):
N 46° 54,000'
hosszúság (lon):
E 16° 57,938'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Szakrális építmény
eredeti főtípus:
templom
eredeti típus:
r.k. templom
megye:
Zala
helység:
helyrajzi szám:
733
település KSH kódja:
25353
földhivatal:
Zalaegerszeg Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Település szélén, szőlőhegyen, szabadon álló, keletelt, egyhajós, poligonális szentélyzáródású templom, Ny-i homlokzata előtt toronnyal, a hajó felett nyeregtetővel, a szentély felett kontyolt nyeregtetővel. Gúlasisakos tornyának sarkain négy kisebb tornyocska. Fiókos dongaboltozattal fedett hajó, fiókdongával boltozott szentély, a hajó bejárati oldalán karzat. Berendezés: főoltár, Szent Kristóf-szobor, barokk, 18. század második fele; oltárkép, 1854 (Kukorelli Lajos). Gróf Festetics Kristóf építtette 1746-1757 között. 1858-ban, 1992-1994 között helyreállítva.
külső leírás:
A településen kívül hegy tetején K-NY-i tengellyel szabadon álló, homlokzati tornyos, gúlasisakos, 5/8 szentélyzáródású, cerépfedésű, kontyolt nyeregtetős épület.
Az épületen magas lábazat és egyszerű zárópárkány fut körbe. A NY-i (fő)homlokzat előtti torony első szintjének fala sávozott, felette sarokpilaszterek közt tükrös, a két részt a párkány választja el egymástól. A torony mellett a hajó fala szintén tükrös, egyenes vonalú oromfalak. A toronyaljba szemből és a D-i oldalon szalagkeretes félkörívzáródású, rácsozott nyílás vezet. A tetőszinten körablak, a harangszinten minden irányba félkörív záródású, zsalugáteres ablakok nyílnak. Az erőteljes koronázópérkány felett a fémlemezfedésű gúlasisakot a sarkokon négy huszártorony fogja közre.
A további homlokzatok tükrösek. Az É-i homlokzat ablaktalan.
A szentély tömege a hajónél keskenyebb. A szentélyrész tengelyében körablak nyílik.
A D-i homlokzaton 2+1 tengelyben a hajón és a szentélyen szalagkeretes, rácsozott, félkörívzáródású ablakok.

Állapotjelentések

2010.11.07 16:19 Patikus állapot: 3 - pont: 12

Sajnos a templom állapota romlik, a hegytetőn fokozottan ki van téve az időjárás szeszélyeinek, erős szeleknek. A kilátás viszont csodálatos !

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.