Bencés apátság és rendház (diákotthon)

kolostor
Zalaegerszeg Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Az apátsági templom (trsz. 6448) épületével U-alakú udvart körbezáró épület. A templom DNy-i sarkához csatlakozik az É-D-i tengelyű, téglalap alaprajzú, egyemeletes, kontyolt nyeregtetős épület. K-i homlokzatán sarokrizalitok, középtengelyében két oszlopra támaszkodó erkély alatt félköríves bejárati kapu. A templom szentélyéhez csatlakozik a másik szárny, ami téglalap alaprajzú, egyemeletes, kontyolt nyeregtetős. Egytaktusos, oldalfolyosós elrendezésű, erősen átalakítva, részben fiókos dongaboltozattal fedett terek. A középkori, később erődített apátság helyén 1730-ban építtetett Békássy Ferenc apátsági házat, melyet többször bővítettek, befejezésére 1780 körül került sor. A Ny-i szárny emeleti része 1865-ben épült, 1902-ben D-i irányban bővítették. A K-i szárny 1923-ban épült.
külső leírás:
A településszerkezetbe illeszkedve, dombon, bekerített telken a templommal közös együttesben, azzal U alakú belső udvart képezve, É-D-i tengellyel álló, kétszintes, palafedésű, kontyolt nyeregtetős épületszárnyak.

NY-i szárny udvari homlokzata 5+2+5+1 tengelyes, a második és utolsó szakasz tömege előreugrik, ezek falfelülete a földszinten sávozott. Középtengelyében a bejárat előtt álló, két oszlop tartotta erkély. A földszint ablakai a rizaliton négyzetesek, a középrészen félkörív záródásúak. Az épületen egyszerű övpárkány fut körbe, az emeleti ablakok állótéglány alakúak, ablakkötényükben méllyített tükör, egyszerű szemöldökpárkány. A homlokzatokat koronázópárkány zárja. D-i homlokzata két tengelyes, falfelülete a füldszinten sávozott. NY-i homlokzata 14 tengelyes, földszintje teljes szélességben sávozott felületű. A homlokzathoz É-on melléképületek csatlakoznak, ugyanitt az emeleten csúcsíves ablak.
A K-i szárny rövidebb és keskenyebb, egyrészét a plébánia foglalja el. NY-i (udvari) homlokzata 12 tengelyes, ablakai a másik szárnyéhoz hasonló kialakításúak. D-i homlokzata kéttengelyes, emeleti ablakai elfalazva. K-i homlokzata 6 tengelyes, a földszinten csupán az utolsó tengelyben nyílik ablak.

A rendház állaga rendben, idős otthonként működik