Vár

A kép forrása: utazgato.hu
Szlovénia
Grajska planota 1
Rövid leírás:
A város területe már Kr. e. 2000 óta lakott. A mai településsel kontinuus korai várost először 1144-ben említik, mint a Német-Római Birodalom részét.
A fölé nyúló hegysor egyik ormán áll a ljubljanai vár. A város mára már felkúszott a domboldalra.

Az évszázadokig a krajinai hercegek birtokában lévő, középkori vár szabálytalan alaprajzú, a hegycsúcs platójához igazodik. Története során többször lett földrengések áldozatává (pl. 1511-ben), így, bár tulajdonosai újra s újra helyreállították, eredeti alakját ma már csak feltételezhetjük.

Itt, e vár börtönében raboskodott 1849. május 5 és július 23. között gróf Batthyány Lajos magyar miniszterelnök. A börtön parancsnoka nem tudta, miként bánjon a neves fogollyal, végül a foglári lakást adta át a számára. Batthyány a közeli vendéglőből rendelte étkezését, és felügyelet mellett a városban is sétálhatott.

A ma látható vár már nem az, amit első miniszterelnökünk a 19. században láthatott. Abban az időben kaszárnya, majd börtön volt, majd egy földrengés során lakhatatlanná vált. A II. világháború után szegény családok laktak a romok között. A 20. században tehát a teljes pusztulás határán állt, amikor 1960-ban elkezdték újjáépíteni. Ennek során jelezték az eredeti, és a rekonstruált részeket. A 15. századi reneszánsz állapotok visszaállítása, hasonló térélmény bemutatása volt a cél. A munkálatok anyagi hátterének jó részét a helyi lakosok közadakozásból teremtették elő. Az udvari térszint alatt egy többszintes látogatóközpont található, amely az 1990-es években készült el.

A római kor maradványait a várudvaron találhatjuk, a négyzetes alaprajzú burgus, őrtorony alapjait láthatjuk.

Suszterok hídja (0.242 km)
Hármas híd (0.319 km)