Hadtörténeti Park (volt laktanya)

Szlovénia
Világi együttes
Kolodvorska cesta 51. A településtől délnyugatra a 6. sz út mentén
A településnek nincs rögzült magyar neve.
Rövid leírás:
A pivkai Hadtörténeti Park központi épületcsoportját az Olasz Királyság építtette 1930 körül abból a célból hogy innen irányítsák a közelben húzódó olasz-jugoszláv országhatár, az ún. Rapallói határ védelmét. Mint ismert, az I. Világháború idején az olasz kormány titkos ígéretet kapott az Antant hatalmaktól arra, hogy ha hadba lép az oldalukon az Osztrák-Magyar Monarchia ellen, akkor győzelem esetén megkapja Tirolt, az ún. Osztrák Tengermelléket, a Magyarországhoz tartozó Fiumét, illetve egyes dalmáciai városokat is. A világháborús győzelem után az olaszok követelni is kezdték a nekik ígért területeket. Ezzel viszont az volt a baj, hogy az érintett lakosságnak jelentős része szlovén és horvát nemzetiségű volt. Így a háborút lezáró békében - amerikai nyomásra - némileg megnyirbálták az olaszoknak juttatandó területeket az újonnan kreált Szerb-Horvát-Szlovén Királyság javára. Ebből aztán a két utódállam között komoly feszültség keletkezett. E vitát zárták le végül az 1920-ban megkötött, kétoldalú Rapallói Egyezményben. E megállapodás szentesítette Olaszország jelentős keleti terjeszkedését. Így lett Pivkából is egyszerre határközeli település. Az ekkor ide épült laktanya barakképületei parancsnoki központként szolgáltak és a környék hegyeiben további más védelmi építménnyel (erőddel, földalatti, sziklába vájt járatokkal, kavernákkal) egészültek ki.

1945-ben a jugoszláv hadsereg benyomult e területre is és mintegy kész helyzetet teremtve, birtokba vette és Jugoszláviához csatolta e vidéket. Ekkortól egészen az ország összeomlásáig a Jugoszláv Néphadsereg használta a laktanyát.

Az épületcsoportban 2004-ben jött létre a Hadtörténeti Múzeum, amely nem csak a mai Szlovénia legnagyobb múzeum-komplexuma, de Európa egyik legnagyobb, ilyen jellegű intézménye is. Az itt szabad téren és az épületekben megtekinthető állandó- és időszaki kiállítások a terület hadtörténetét, fegyvereinek és hadi építészetének fejlődését mutatják be, különös tekintettel a 20. századra. Megismerkedhetünk itt nem csak Szlovénia területének erődépítészetével, de betekinthetünk valódi tankokba, harci repülőgépekbe, bombázókba, de még az egykori jugoszláv tengeralattjárókba is.

Az egykori parancsnoki épületben (Komanda) ahol az egész intézmény belépési pontja is található, információs pont, multimédiás termek, egy gazdag múzeum-shop mellett egy katonai kantin jellegű étterem is helyet kapott, megfelelő és korhű ételválasztékkal.

A közvetlen környék hadi építményeit tanösvényt végigjárva lehet megismerni. A látványos programok tömegeket vonzanak ide, a múzeumba.

A leírás adatainak és képeinek forrása: www.parkvojaskezgodovine.si

Andrássy-villa (36.665 km)