Hradecky híd

Szlovénia
Híd
A Ljubljanica folyó fölött
Rövid leírás:
A Hradecky híd (szovénul: Hradeckega most) egyike Szlovénia legértékesebb korai műszaki építményeinek. Ez a világ egyik legelső, függesztett szerkezetű, szegecselt hídja, egyben a mai Szlovénia egyetlen, máig is fennálló, öntött vas hídja.

A híd annak a Janez Nepomuk Hradeckynek a nevét viseli, aki Ljubljana/Laiback egykori polgármestereként sokat tett annak 1867-es felépültéért.

A Hradecky híd elemeit az idős bécsi mérnök, Johann Hermann tervei alapján gyártották 1867-ben az Auersperg vasöntödében, Dvor községben, a mai Dél-Szlovéniában. A híd két kőből épült hídfője között 3 db ívelt, acél tartó áll, amelyek külön-külön 2 darabból lettek középen összeszerelve. E megoldás és méret túlszárnyalja a híres angliai Iron Bridge település hídját is. E 3 acéltartón nyugszik a híd felső szerkezete.

Eredetileg is a Ljubljanica folyó fölött állt, de nem mai helyén, hanem a városközpontban, ott, ahol a mai Suszterok hídja található. Építésekor ez egy elegáns, különösen modern és merész technikai megoldásokat tartalmazó, igen gazdaságos hídnak számított. Mivel egy időben ezen át vitték a város halottait a hullaházba, ráragadt a Hullaházi híd elnevezés is.

Amikor oda a mai kőhíd 1931-ben felépült, a szegecselt ill. csavarozott technikával felépült Hradeczky hidat elbontották. Először lejjebb költöztették a folyón, a Zaloška cesta út közelébe. 2004-ben végül elzárták a közlekedés elől, 2009-ben pedig egy új gyaloghidat építettek e második helyére is, a Hradecky hídnak ismét költöznie kellett. Mai, legújabb helyére, a Hrenova ulica meghosszabbításába, felújítás után, 2011-ben költöztették.

A leírás adatainak és képeinek forrása: wikipedia.org
A képek a hidat az eredeti, az első áttelepítési és a második (mai) helyén ábrázolják.