Ljubljanica zsilip

Szlovénia
Ipari objektum
A Ljubljanica folyó fölött
Rövid leírás:
A mai Szlovénia fővárosának központján átkanyarog a Ljubljanica folyó. Ehhez a hidakon túl egy egészen különleges építmény is köthető: a szlovénul Zapornica na Ljubljanici -nek nevezett duzzasztó zsilip. Ez a várhegytől északkeletre, az Ambrožev trg tértől nem messze áll, a folyó fölött. Tőle északra áll a Cukrarna, vagyis a város egykori cukorgyára.

Az épületet Jože Plečnik szlovén építész tervezte 1939-ben. Számos probléma közepette épült meg 1940-1943 között, Matko Curk vezetésével.

A zsilip három jelentős és egymáshoz nagyon hasonló felépítmény részből áll: kettő közülük a parton áll, míg egy a folyóban, pillérként. Ezek a neoklasszicista, historizáló épületdíszekkel, párkányokkal, oszlopfejezetekkel és elemekkel rendelkező pillérek diadalkapu érzését kölcsönzik az amúgy eredeti funkciója szerint vízügyi létesítménynek. A pillérek között helyezkednek el azok a táblák, melyek feljebb, vagy lejjebb beállításával szabályozható a Ljubljanica folyó vízállása. A pillérekre támaszkodva egy kisebb gyaloghíd is áll a folyó fölött.

2009 óta az épület védett műemlék, mint Plečnik egyik fontos alkotása.

A leírás adatainak és képének forrása: wikipedia.org