Megújulásunk támogatója:  

Suszterok hídjaOrszág:
Szlovénia
Szélesség (lat):
N 46° 2,906'
Hosszúság (lon):
E 14° 30,335'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Híd
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 3
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 2
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A Ljubljanica folyó fölött
Egyéb adat:
A híd neve szlovén nyelven: Čevljarski most vagy Šuštarski most
Rövid leírás:
A Suszterok (Cipészek) hídja a modern Szlovénia fővárosában, Ljubljana központjában áll a városon átkanyargó, mindkét oldalán kiépített rakpart között futó Ljubljanica folyó fölött.

E helyen állt a város legrégebbi hídja, melynek története minimum a 13. századig visszavezethető. Természetesen azóta számtalanszor elpusztítult, pl. árvizek, vagy tűzvészek alkalmával.

A középkorban a fa gerendákból ácsolt építményt Felső hídnak (Zgornji most) nevezték és egy mészárszék épülete állt rajta. Ez a műhely viszont olyan nagy bűzt árasztott, hogy a császár inkább fizetett a mészárosoknak a távozásért. A hídon lévő épületbe ezután cipészek költöztek, akikkel ilyesféle probléma nem volt, így aztán oly sokáig maradtak a házikóban, hogy lassacskán a hidat is róluk kezdték elnevezni.

1867-ben egy öntött vas hidat építettek ide Johann Hermen tervei szerint, melyet Ljubljana korábbi polgármesteréről, Janez Nepomuk Hradeczkyről, Hradeczky hídnak neveztek. Később ezt a hídszerkezetet elmozdíották és a város egy másik helyén, szintén a Ljubljanica folyó fölött újból felépítették.

A ma itt álló kőhidat - ami örökölte a korábbi hidak suszterokra utaló nevét - 1931-ben építették fel Jože Plečnik építész tervei alapján. A kétnyílású híd középen egy kettős ívvel áttört mederpillérre támaszkodik. A csak gyalogosok által használt híd két oldalát balluszteres kőkorlát szegélyezi, amelyből klasszikus - korinthoszi és ión - fejezetű oszlopok emelkednek ki, utóbbiak egyúttal kandeláberként is szolgálnak.

Az adatok forrása: wikipedia.org
A kép forrása: mai kép: Jorge Franganillo / wikipedia.org, a korábbi híd 1925-ben: szintén wikipedia.org
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2018-04-11 15:35:58
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Vár (0.242 km)
Szent Jakab híd (0.283 km)
Hármas híd (0.299 km)
Hradecky híd (0.454 km)
Sárkány híd (0.532 km)
Kakas híd (0.575 km)
Trnovo híd (0.624 km)
Kauschegg híd (4.799 km)