Suszterok hídja

Szlovénia
Híd
A Ljubljanica folyó fölött
A híd neve szlovén nyelven: Čevljarski most vagy Šuštarski most
Rövid leírás:
A Suszterok (Cipészek) hídja a modern Szlovénia fővárosában, Ljubljana központjában áll a városon átkanyargó, mindkét oldalán kiépített rakpart között futó Ljubljanica folyó fölött.

E helyen állt a város legrégebbi hídja, melynek története minimum a 13. századig visszavezethető. Természetesen azóta számtalanszor elpusztítult, pl. árvizek, vagy tűzvészek alkalmával.

A középkorban a fa gerendákból ácsolt építményt Felső hídnak (Zgornji most) nevezték és egy mészárszék épülete állt rajta. Ez a műhely viszont olyan nagy bűzt árasztott, hogy a császár inkább fizetett a mészárosoknak a távozásért. A hídon lévő épületbe ezután cipészek költöztek, akikkel ilyesféle probléma nem volt, így aztán oly sokáig maradtak a házikóban, hogy lassacskán a hidat is róluk kezdték elnevezni.

1867-ben egy öntött vas hidat építettek ide Johann Hermen tervei szerint, melyet Ljubljana korábbi polgármesteréről, Janez Nepomuk Hradeczkyről, Hradeczky hídnak neveztek. Később ezt a hídszerkezetet elmozdíották és a város egy másik helyén, szintén a Ljubljanica folyó fölött újból felépítették.

A ma itt álló kőhidat - ami örökölte a korábbi hidak suszterokra utaló nevét - 1931-ben építették fel Jože Plečnik építész tervei alapján. A kétnyílású híd középen egy kettős ívvel áttört mederpillérre támaszkodik. A csak gyalogosok által használt híd két oldalát balluszteres kőkorlát szegélyezi, amelyből klasszikus - korinthoszi és ión - fejezetű oszlopok emelkednek ki, utóbbiak egyúttal kandeláberként is szolgálnak.

Az adatok forrása: wikipedia.org
A kép forrása: mai kép: Jorge Franganillo / wikipedia.org, a korábbi híd 1925-ben: szintén wikipedia.org

Vár (0.242 km)
Szent Jakab híd (0.283 km)