Megújulásunk támogatója:  

Torna vármegye székháza


Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 35,842'
Hosszúság (lon):
E 20° 52,595'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Középület
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 3
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 5
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falu régi főutcáján: a Fő (ma: Hlavná) utca és a Megye (ma: Župná cesta) utcák sarkán
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Az Árpád-kori erdőispánságból kialakult Torna vármegye névadó települése a mai Torna község. Itt alakult ki a megye igazgatási és egyházi központja. Az ország legkisebb vármegyéje folyamatosan küszködött azzal, hogy kis területe miatt szinte lehetetlen volt saját intézményeit fenntartania. Így végül 1881-ben az \"ésszerűtlenül kis\" megyét a szomszédos Abaúj megyébe olvasztották be.

Építésekor a megye egyik szimbólumának számított a Torna főutcájának egyik saroktelkére emelt vármegyeháza. Az \"U\" alaprajzú, egy emeletes, manzárdtetős, cseréppel fedett, reprezentatív épület 1820-ban épült, későbarokk-klasszicista stílusban. Főutcai, szimmetrikus homlokzatának legreprezentatívabb része a tengelyéből előreugró, timpanonnal koronázott középrizalit. Ennek földszintjén nyílik a két oldalt egy-egy díszes oszloppal hangsúlyozott, kosáríves főkapu, két megmaradt fa kapuszárnyával. A timpanon mezejében két bőségszaru által közrefogva Torna vármegye plasztikus kialakítású címere látható, alatta két sorban latin nyelvű felirat emlékszik meg az épület eredeti funkciójáról. Az épület számos belső földszinti tere boltozott. Itt-ott, főleg a ma megközelíthetetlen emeleten történeti korú nyílászárói is megmaradtak. Az épület oldalsó szárnyaihoz ragasztva, hátul, a ház hatalmas telkén kevésbé nívós kialakítású, alacsonyabb tetőzetű, egykor gazdasági funkciójú épületrészek csatlakoznak.

Az egykor szebb napokat látott, műemléki szempontból igen értékes ház ma végóráit éli. Tetőzete szinte mindenütt beszakadt, az egész ház életveszélyes állapotban van. Földszinti nyílástáróinak többségét keretestül ellopták. Az emeleten ezt nyilván azért nem tették meg, mert az épület beomlása miatt nem tudták megközelíteni az ellopható éghető anyagokat... Így a délkeleti homlokzat egyik ablakán, \"mutatóba\" még egy zsalugáter is megmaradhatott, jelezve, hogy egykor nyilván minden ablakot hasonló zsalukkal védtek a napfénytől. Az őrizetlen, tárva-nyitva álló házban csak gyűlik a szemét, udvarát vadon nőtt fák és gaztenger borítja be. A Felvidék egyik legszomorúbb sorsú, gazdátlan műemléke a hivatalos verzió szerint \"befektetőre vár\". Sokak szerint viszont legalább a minimális mértékig a helyi közösség is megóvhatná legalább azt az értéket, ami még megmaradt az épületből...
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2013-01-19 12:31:49
 
 

Állapotjelentések

2014.06.19 12:42 ngabi állapot: 2 - koordináta: N 48° 35,842' E 20° 52,593' - egyéb

Utolsó stádiumban van a régi szép épület, életveszélyes!

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.