Megújulásunk támogatója:  

Református templom

Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 35,329'
Hosszúság (lon):
E 20° 48,558'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falu keleti részén, a fő út déli oldalán.
Egyéb adat:
Az egykor önálló Méhész falut ma közigazgatásilag egyesítették a szomszédos, de földrajzilag különálló Szádudvarnok faluval. Szlovák neveiket összevonva alakították ki
Rövid leírás:
A ma aprócska, de középkori eredetű magyar faluban élő, a lakosság döntő részét kitevő reformátusok nem sokkal a Türelmi Rendelet megjelenése után kérelmezték, hogy településükön református templomot építhessenek. Az engedélyt 1790-ben kapták meg. Így történhetett, hogy még ebben az évben el is készült a szilárd anyagból, kőből emelt, igen egyszerű formanyelvű, klasszicista stílusú templom. A munkálatok legfőbb támogatója Tomkaházi Tomka Ferenc földbirtokos volt, aki nemcsak a kőműves munka költségeit vállalta, de az új istenháza felszerelésének fontos darabjait is ő adományozta.

A falu szélén, a főúttól a telek belső része felé hátrahúzva elhelyezett templom egyhajós, tengelye északnyugat-délkeleti, kontyolt nyeregtetejét ma pala fedi. Alacsony, gúlasisakos tornya délnyugati homlokzatának tengelyében emelkedik. Ennek földszintjén nyílik bejárata is.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2012-09-28 19:37:07
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.