Megújulásunk támogatója:  

Szent László templom maradványai

Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 38,662'
Hosszúság (lon):
E 20° 56,792'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Szakrális romemlék
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Külterületen: a faluból NY-DNY felé induló, jól járható földúton, néhány km-es túrával megközelíthető, nagy méretű tisztás D-i szélén
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Az Árpád-kori eredetű falu a 13. század óta a szomszédos Jászón működő premontrei prépostság földbirtoka volt, egészen az újkorig. Lakosai híresek voltak mészégető foglalkozásukról.
A községtől Ny-ra az erdőben található, langyos vizű Szent László-forrás mellett már a középkor óta létezett egy templom, melyet 1500 körül építtetett Bátkay Domonkos jászói prépost. Ez az épület azonban még a török időkben elpusztult. A 20. század végén az egykor jelentős méretű templomnak még kb. 1 méter magasan álló falai voltak a forrás melletti tisztáson. Egykori felszentelt hely voltára egy fakereszt emlékeztetett, a környékről legalábbis évszázadok óta búcsúsok járta ide, változó intenzitással. 1952-ben néhány ide látogató asszony előtti Szűz Mária-jelenés miatt a búcsúsok száma igen megemelkedett, de ezt az ateista csehszlovák hatóságok 1959-ben betiltották, az újra kialakuló kegyhelyet elpusztították. Kb. az 1970-es évekig ennek ellenére néha még sor került búcsúra, körmenetre itt.

2006-ban a helyi plébános és polgármester régi vágyának megvalósulásaként, Szántai Lajos történész közreműködésével a templom romjait a föld alól kiásták, megerősítették, Tamás Gábor építész tervei szerint, anyaországi, valamint szlovákiai cégek, magánszemélyek és önkormányzatok összefogásával felépítették a ma itt látható „Növénytemplomot”. Felszentelésére 2007-ben került sor. Az elkészült vörösfenyő építmény egy egyhajós, nyugati tornyos templomtípus elképzelt körvonalait utánozza. (Mivel kutatások nem voltak, a templom eredeti méretei, alakja nem ismert.) Falai nem tömörek, inkább csak érzékeltetik az egykori épületet. Az építkezés során még a templomhajóban lévő fát sem vágták ki, az – némileg megnyírva – ma is áll és kinő a templomból. Az épület falait helyben honos növényekkel és rózsával futtatták be.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2011-12-07 15:02:05
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.