Kisboldogasszony római katolikus plébániatemplom

A település központjában
Egyéb adat:
1964-ben a környék 3 kistelepülését, Szádelőt, Szádudvarnokt és Méhit közigazgatásilag egyesítették. Ennek
Rövid leírás:
Szádudvarnok Árpád-kori eredetű település. Lakói a szomszédos Torna várának szolgálói voltak. A középkor óta állt templom a faluban, valahol a mai templom helyén. Ezt az épületet valamiért lebontották és helyén az itt földbirtokos Keglevich-család anyagi segítségével és a gyülekezet kétkezi munkájával új templomot emeltek, 1800-1801 között.

A keletelt tengelyű, egyhajós, nyeregtetős, fémlemezzel fedett templom téglalap alaprajzú hajójához keleten kissé keskenyebb, félkörös záródású szentély kapcsolódik, északi oldalán sekrestyével. A hajó nyugati homlokzatába húzva áll a harangtorony, barokkos sisakkal koronázva.

1812-ben a faluban tűzvész pusztított, ami nem kímélte a templom tetőzetét sem, de a károkat hamar helyreállították. 1814-ből származik a templom Eperjesen öntött kis harangja. Eleinte a templomban csak egyetlen oltár volt. Később ezek száma gyarapodott: a mai főoltárt Hodermarszky János készítette 1837-ben. Fő oltárképe, amelyet Zallinger András pozsonyi festőművész alkotott: Mária születését ábrázoló festménye.

A leírás adatainak forrása: www.torna.sk A képek forrása: gemer.org illetve a tapiokultura.hu oldal