Megújulásunk támogatója:  

Tamásvár


A képek forrása: www.varak.hu


Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 48° 1,328'
Hosszúság (lon):
E 23° 8,737'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Vár, várkastély
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falutól északkeletre emelkedő Vár-hegy tetején
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Fényes Elek említi a 19. század közepén, hogy a vár sáncai és romjai láthatók. Mihalik József felmérését is elkészítette és közölte az Archaeologiai Értesítőben. Eszerint a vár ovális belső területe 66 x 21 m-es, feltételezhetően az ehhez északról csatlakozó, három oldalról meredek lejtőkkel határolt 17 m átmérőjű hegygerinc végződés is a vár része volt. Kőfalainak maradványait Mihalik tévesen sáncnak gondolta és az egészet őskorinak vélte, noha maga írja, hogy az előkerült edénytöredékek kivétel nélkül korongoltak.

Káta nb. Tamás Bábony földön lévő hegyen épült várát 1284-ben említik, 1323-ban már csak a helye van meg ("locus castri"). Nyilván az oligarchiával kapcsolatos küzdelmek során pusztult el. Az építtetőről tudjuk, hogy V. István ifjabb király híveként 1265-ben részt vett a barcasági Feketehalom vár védelmében. Okleveles forrásainkban 1299-ig szerepel. Tamásvár tehát ama kivételes esetek közé sorolható, amikor pontosan ismerjük az építtető személyét, aki egyben a vár névadója.

A néphit szerint a kuruc mozgalomban jelentős szerepet játszó román bujdosó, Pintye Grigor (Grigore Pintea) vára volt. Ez persze csak arra példa, hogy a helyi lakosság mindig megpróbálja értelmezni a várak múltját s ismert személyekhez kötni a már elfeledett múltú maradványokat.

A leírás forrása: www.varak.hu
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2016-11-13 15:54:41
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.