Megújulásunk támogatója:  

Református templom

Ország:
Ukrajna
Szélesség (lat):
N 48° 2,068'
Hosszúság (lon):
E 23° 4,285'
Védettség van?
nem
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 2
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Szőlősgyula
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A 15. század első felében emelt templomot Krisztus testének tiszteletére szentelték fel. (1580-tól a reformátusok birtokolják) A hajó teréhez kelet felől a nyolcszög három oldalával záródó külső támpilléres szentély csatlakozik. A két térrészt a tagozatos, csúcsíves záródású diadalív kapcsolja össze. Gazdag profilirozású mérműves ablakai és kőkeretes kapui teszik még rangosabbá a középkori térszerkezetet. A szentély északi oldalán áll a dongaboltozatos, korabeli sekrestye.
A templom belső berendezését (padok, festett kazettás mennyezet) az 1750-es években készítették, melyeket azonban 1977-ben átfestettek. Az eredetileg torony nélküli templom nyugati homlokzata elé 1795-ben magas, galériás, négy fiatornyos harangtornyot építettek, mely egyúttal a nyugati kapu előtt fedett-nyitott tornácként is szolgált. Ekkor készíthették a déli kapu előtt álló előcsarnokot is.
A harangtornyot 1938-ban villámcsapás érte és súlyosan megrongálta azt. (A tornyot végül 1959 nyarán le kellett bontani, mert veszélyessé vált.) A ma látható, a korábbinál jóval szerényebb harangláb 1977-ben készült.
Az épületet 1998-1999-ben kívül-belül ismét újravakolták. Ezekben az években a két karzatot teljesen felújították, valamint a padokat és a Mózes-széket is sajnos kicserélték.
Adatlapot készítette:
Marcius
Adatfelvétel ideje:
2011-03-25 10:42:55
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.